Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 07.05.2019.

Forum Tomizza 2019. u znaku je teme HRABROST
Održava se
15.-18.05.2019.

Forum Tomizza, trodnevna manifestacija koja se odvija suradnji triju država i tri grada (Trsta, Kopra i Umaga) započinje u srijedu 15. 5. u Trstu, nastavlja se u Kopru 16. 5. i završava u Umagu 17. i 18. 5. 2019.

Simpozij i popratni program ovogodišnjeg Foruma Tomizza u znaku je teme HRABROST. Koliko je hrabrosti potrebno prognaniku, izbjeglici za put u nepoznato, prema imaginarnom zapadnom boljem životu? Kakva je hrabrost potrebna industrijskim radnicima, žrtvama tranzicije za protest i štrajk? Kakva je hrabrost potrebna novinaru, piscu, umjetniku za javni istup i glasno NE fašizmu, eksploataciji i medijskoj manipulaciji? Uostalom, koliko je hrabrosti trebalo Fulviju Tomizzi da u „olovna vremena“ započne književno djelo koje se temelji na dijalogu talijanskog i slavenskog svijeta, na convivenzi / suživotu?

Forum Tomizza utemeljen je kao locus cooperandi, višekulturni i višejezični projekt, čiji je smisao istraživanje, poticanje i realizacija društvenog i kulturalnog dijaloga u širem, nadnacionalnom slovensko-romansko-germanskom pograničnom prostoru.

Jedna od glavnih ideja vodilja ovih susreta, koji su pokrenuti 2000. godine u Umagu na inicijativu istarskog književnika i prevoditelja Milana Rakovca, povezivanje je i trajna komunikacija intelektualaca i umjetnika koji žive na granici i djeluju na području kulture, znanosti i medija, simbolično se oslanjajući na ime i djelo Fulvija Tomizze, književnika koji je zbog svoje umjetničke i ljudske širine podjednako bitan svim etnosima sjevernoga Jadrana.

Forum Tomizza postavio je sebi za zadaću da propituje stanje duha u društvenoj aktualnosti, procjenjuje ulogu intelektualca-kreativca pri promicanju moralnih i etičkih vrijednosti, kritički i polemično reagira na društvene devijacije i neumorno nadilazi svakovrsne granice. Pri tom otvara vruća pitanja, nudi široku misaonu perspektivu i putem različitih umjetničkih praksi ukazuje na mogućnost pozitivnih društvenih rješenja. Prilozi hrvatskih, talijanskih, slovenskih, bosanskih i srpskih književnika i intelektualaca imaju odjeka u susjednim (i širim) kulturnim prostorima utjelovljujući glas razuma u dramatičnim metamorfozama društvene stvarnosti.

Fulvio Tomizza je govorio: "M'identifico con la frontiera" (Poistovjećujem se s granicom). Tako i Forum: poistovjećuje se s granicom, ali ne s jednom ili s drugom stranom granice, nego s granicom kao stjecištem. Po dvadeseti put susreću se u Trstu, Kopru i Umagu s jednakom idejom kontakta, dijaloga, interakcije, polemike, međusobnog utjecaja...

Gosti: Aida Bagić, Bojan Brezigar, Maja Briski, Ahmed Burić, Velibor Čolić, Boris Dežulović, Ivana Dragičević, Christian Elia, Rajko Grlić, Florence Hartmann, Franco Juri, Mojca Kumerdej, Slavica Marin, Sabrina Morena, Piero Purini Purich, Aljoša Pužar, Milan Rakovac, Tatjana Rojc, Francesca Rolandi, Pierluigi Sabatti, Margherita Stera, Majda Širca Ravnikar, Marina Šur Puhlovski, Etno trio TAMAN TAVAN, Alba Nacinovich & Leo Škec ...

Sudjeluju: Marco Apollonio, Floriana Bassanese Radin, Alferija Bržan, Claudio Geissa, Edelman Jurinčič, Gašper Malej, Marko Matičetov, Nikla Petruška Panizon, Maja Pišot Cvikl, Francisco Tomsich...

Program potražite na stranicama: Forum Tomizza

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –