Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 10.03.2020.

Goranov vijenac Miroslavu Mićanoviću, a Goran za mlade pjesnike Tomislavu Augustinčiću

Miroslav Mićanović

Nagrada Goranov vijenac koja se dodjeljuje za cjelokupni pjesnički opus i ukupan doprinos hrvatskoj književnosti ove je godine pripala Miroslavu Mićanoviću, a nagrada Goran za mlade pjesnike dodijeljena je Tomislavu Augustinčiću za rukopis Ipak, zora

Nagrada će im biti uručena u subotu 21. ožujka u 12 sati u Domu kulture Lukovdol, u sklopu 57. Goranovog proljeća, naše najstarije i najznačajnije pjesničke manifestacije.

O dobitniku Goranova vijenca odlučio je žiri u sastavu Branko Čegec, Tvrtko Vuković, Evelina Erudan, Andrea Zlatar Violić i Marko Pogačar.

Iz obrazloženja nagrade, Tvrtko Vuković: Pripadnik generacije koja je na književnu scenu stupila početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća, Miroslav Mićanović više od tri desetljeća ispisuje jedan od najzanimljivijih i najzaokruženijih pjesničkih opusa u našoj suvremenoj kulturi. Izvodeći svojim pjesništvom na vidjelo ono što se u magli okoštalih i zdravorazumskih spoznaja i vrijednosti posve gubi, Mićanović se svrstava u red onih pisaca koji daju snažan doprinos razumijevanju naše višestruko složene suvremenosti. Iznimna poetička samosvijest, visoko jezično umijeće i brojni načini pokretanja originalnih uvida, Mićanovićevo pjesništvo čine jednom od onih pojava koje našu kulturu i ukupnu zajednicu čine boljim mjestom za život.

Miroslav Mićanović rođen je 15. kolovoza 1960. godine u Brčkom. Živio u Gunji. Diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Objavljuje pjesme, priče i eseje. Tekstovi su mu uvrštavani u različite antologije, izbore, preglede i objavljeni na slovenskom, makedonskom, slovačkom, ukrajinskom, litavskom, mađarskom, poljskom, španjolskom, francuskom, arapskom, njemačkom i engleskom jeziku. Njegova prevedena poezija dostupna je na različitim internetskim stranicama i portalima (Lirikline.org; Poetry International Web i dr.). Sudionik je hrvatskih i europskih festivala poezije i kratke priče.

Goran za mlade pjesnike 

Tomislav Augustinčić

Prosudbena komisija u sastavu Miroslav Kirin, Branislav Oblučar i Martina Vidaić utvrdila je da je na ovogodišnji natječaj pristiglo 47 rukopisa te donijela odluku da se nagrada Goran za mlade pjesnike dodijeli pjesniku Tomislavu Augustinčiću za rukopis Ipak, zora. Komisija je odlučila pohvaliti rukopise Špekec Patrika Gregureca i Kraćenje razlomaka Marije Skočibušić.

Iz obrazloženja nagrade, Branislav Oblučar: „Ovdje neće biti čuda, samo pozoran rad“ – ponovivši u dvjema pjesmama ovu tvrdnju, Tomislav Augustinčić u svojem pobjedničkom rukopisu Ipak, zora kao da upućuje na proces koji je doveo do teksta koji čitamo. Doista, jedna od ključnih osobina ovoga rukopisa i jest metodičnost koja je evidentno rezultat promišljenog pjesničkog rada, ali i istančanog senzibiliteta. Vidljivo je to i na razini kompozicije knjige i na razini lirskoga stila odnosno teme. Augustinčić je rukopisu pristupio kao cjelini čiji je kontinuitet naglašen izostavljanjem naslova pojedinačnih pjesama koje se katkad izravno dovezuju jedne na druge, djelujući poput ulomaka i varijacija jednoga tematskoga polja. I ovaj pjesnik tako daje svoj prilog tendenciji koja je česta naročito u mlađoj poeziji: ustrojiti knjigu kao koncept, a ne kao zbirku manje-više autonomnih pjesama. Augustinčićev je koncept pritom i stilski i tematski intrigantan, pa i misaono ambiciozan – čita se gotovo kao daleki odjek ili suvremena transformacija danas nam dalekog „pojmovnog pjesništva“ 1960-ih, i to prije svega u smislu ozbiljnosti pristupa, zahtjeva za intelektualnom strogošću poezije te gradnjom elastičnih sprega između konkretnog motiva i apstraktnih refleksija.

Tomislav Augustinčić rođen je 1992. godine u Karlovcu. Diplomirani je etnolog i kulturni antropolog te antropolog. Od završetka studija, diplomskim radom o društvenom sjećanju i mjestu u kontekstu pjesničkog festivala, živi u Karlovcu. Vodio je seriju tribinu Krnja književnost u sklopu programa Književni budoar u klubu Booksa u Zagrebu, te seriju književnih događanja u Karlovcu, poput karlovačkog izdanja međunarodnog no-budget festivala 50 poems for snow. Piše književnu kritiku za portal Booksa.hr, portal PLAN.et magazin te elektronički časopis Enklava. Poeziju je objavljivao na internetskim portalima i čitao u sklopu festivala i drugih festivalskih događanja.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –