Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 14.06.2009.

Grički dijalog : Pun (nam je) kufer tribina! (Iliti: tribina o tribinama)
Održava se
15.06.2009.

U ponedjeljak, 15. lipnja 2009. u 19 sati u Profil Megastoreu u Zagrebu (Bogovićeva 7), održat će se tribina «Grički dijalog» na temu:

"Pun (nam je)  kufer tribina! (Iliti: tribina o tribinama)".

– Svjedočimo pravoj poplavi tribina: pogođenih, zanimljivih, pragmatičnih, pretencioznih, besmislenih, suvišnih… Jesu li one samo način da se privuče pozornost medija i publike ili su pak nadomjestak za javne rasprave o temama koje su i javnost i mediji zanemarili ili previdjeli?
– Čemu služe tribine na kojima šačica pozvanih (i nepozvanih) raspravlja o kulturnjačkim temama i je li riječ o "žanru" koji pripada nekim prošlim vremenima, poput klasičnih književnih promocija?
– Ako je tako, zašto smo u posljednje vrijeme svjedoci sve češćeg pokretanja tribina i nazovitribina, a pritom je bjelodano kako sličnosti u temama, pristupu i formi pozivnice, nisu slučajne nego imitatorske?
– Jesu li tribine jedan od načina da raznorazna strukovna društva, udruge, skupine, pojedinci, tvrtke i institucije iz državnog ili gradskog proračuna namaknu nešto novca za dodatne aktivnosti, jeftin marketing ili samoproduciranje?
– Postoji li publika za takve tribine i koliko je ona malo/mnogobrojna, redovita/slučajna ili pak iluzorna?
– Koliko mediji danas uopće prate takve događaje, a koliko pozivnice za tribine samo zatrpavaju mailboxove redakcija kulture?
– Tko bi trebao voditi tribine i ovisi li o voditeljima njihova uspješnost?
– Može li danas tribina postati institucijom kao što je jednoć davno bio Književni petak, u vrijeme kad je na njemu nastupao i J. P. Sartre?

O tim i drugim temama raspravljat će moderatorice Jagna Pogačnik i Jadranka Pintarić i njihovi gosti: 

- voditelji aktualnih tribina: Hrvoje Kovačević, Ognjen Strpić, Kristijan Vujičić;
- urednica na Trećem programu Hrvatskog radija: Biljana Romić;
- novinar i kritičar: Gordan Dunaček.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –