Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Kritika • Piše: Boris Perić • 05.12.2007.

Guido Knopp : Hitlerovi pomoćnici
Održava se
01.01.1901.

"Nisam ja, Hitler je", stereotipno poratno opravdanje ljudi, koji su zajedno s "führerom" vodili Treći Reich, suodgovorni za njegovu ubilačku politiku i zločine počinjene tijekom njegova postojanja, opovrgnuto je najkasnije na Nürnberškom procesu. Pedeset godina nakon nürnberških presuda, njemački autor Guido Knopp (1948.) podastire Nijemcima niz portreta najvažnijih Hitlerovih pomoćnika, ratnika i egzekutora, isprva u televizijskoj seriji, a potom i kroz nekoliko knjiga, od kojih je prva odnedavna dostupna i u hrvatskom prijevodu.      

Bez Hitlera Treći Reich ne bi bio moguć, kao što je nakon njegove smrti i iščeznuo poput noćne more, temeljna je misao zbirke životopisa i psihograma šestorice visoko rangiranih aktera tragičnog razdoblja Hitlerove diktature. Ali, nastavlja autor, koji je tijekom novinarske karijere snimio mnoge, velikim dijelom nagrađivane tv-filmove na temu njemačke nacističke prošlosti, on se ne svakako ne bi održao ni bez "palikuće" Josepha Goebbelsa, "drugog čovjeka" Hermanna Göringa, "izvršitelja" Heinricha Himmlera, "zamjenika" Rudolfa Heßa, "arhitekta" Alberta Speera i "nasljednika" Karla Dönitza, ukratko lojalnih suradnika, koji su dijelili zaluđenost vođinom sumanutom ideologijom krvi, tla i rasne čistoće.        

Zavidna količina bitnih podataka, procjena i izjava, prikupljenih iz širokog spektra izvora, koji se nažalost često ne navode, odlika je Knoppovih biografija, koje ne dokumentiraju samo neporeciv značaj pojedinih "pomoćnika" u strukturama moći Hitlerove države, već i različite stupnjeve njihove upletenosti u njene zločine. Ipak, tek iz preciznih psihograma, koji se s lakoćom iščitavaju iz svakog poglavlja, postaje razvidno kako je do zločina uopće moglo doći. Pitanju uloga, koje su vođini pomoćnici odigrali u zločinu Holokausta, u opsežnom predgovoru knjizi nadodan je, pak, zanimljiv ekskurs na temu razmjera znanja što su ga o okrutnom istrebljenju Židova imali sami Nijemci.        

Uza svu aktualnost, što je njena tema nije izgubila do danas, iscrpnost građe i preciznost pristupa, knjiga "Hitlerovi pomoćnici", dakako, nije u stanju ponuditi definitivno objašnjenje kako je uopće moglo doći do zločina tako stravičnih razmjera kao što su bili oni nacistički. Ipak, u neprestanoj potrazi za mogućim odgovorom na to bolno pitanje globalne savjesti valja je čitati kao vrijedan dokument i, prije svega, poticaj na vlastito razmišljanje.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –