Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Link • Piše: Božidar Alajbegović • 12.10.2011.

Hrvatska internetska enciklopedija Proleksis

I Hrvatska svoju Wikipediju ima - no, ipak u nešto klasičnijem obliku, ali i uz veću mjeru sigurnosti u istinitost sadržaja. Na internetskoj adresi http://proleksis.lzmk.hr nalazi se internetsko izdanje Opće i nacionalne enciklopedije u 20 knjiga koju je, uz leksikografsku potporu Leksikografskog zavoda ‘Miroslav Krleža' izradila tvrtka PRO LEKSIS, a glavni urednik bio je dr. sc. Antun Vujić.

Knjige Opće i nacionalne enciklopedije u tiskanom su izdanju izlazile kontinuirano od 2005. do 2007. (s dopunskom 21. knjigom, 2009) i obuhvaćaju oko šezdesetak tisuća članaka i natuknica. Nakon toga stvorene su mogućnost i potreba prelaska enciklopedije na elektronički medij - najprije DVD izdanje (2009.) da bi tijekom prošle godine zaživjelo i internetsko izdanje enciklopedije.

Osobita zanimljivost ove enciklopedije jest njezina interaktivnost, odnosno otvorenost korisnicima za suradnju i nadogradnju sadržaja. Svakom je korisniku naime omogućeno da svojim komentarom, dopunom, ispravkom ili vlastitim novim člankom popravi, poboljša ili proširi njezin sadržaj. To se može učiniti upisom u za tu svrhu označeno mjesto ("Komentiraj").

Uredništvo ipak zadržava pravo provjere, usklađivanja i konačnog usvajanja tako prispjelih priloga.Članci u Proleksis enciklopediji se ne potpisuju, suradnja je dobrovoljna; na člancima, u dijelovima ili u cjelini, suradnici ne stječu autorska prava.

proleksis.lzmk.hr

– Povezani sadržaj –

Link • 23.09.2013.

Hrvatska enciklopedija

Link • 15.06.2012.

Bujica riječi

Link • 12.04.2005.

Na izvorima znanja

– Pretraži sve članke –