Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Link • Piše: Nenad Bartolčić • 12.04.2005.

Na izvorima znanja

Jednu od originalnijih koncepcija info-portala viđenih na webu još 1997. godine ponudio je About.com, polazeći od pretpostavke da je Internet jedan ogromni izvor znanja, ali da je to vrelo ponajbolje iskoristivo tek aktivnim suodnosom s njegovim korisnicima, pri čemu je vrlo tanka linija koja razdvaja one koji sadržaje pripremaju i uređuju za mrežu, od onih koji se njima koriste.

Čitav je projekt bio (i ostao!) zasnovan na radu tzv. “vodiča” koji autonomno uređuju svoje webove (prema različitim tematskim grupama - literatura/umjetnost, zabava, tehnologija, društvo, obrazovanje, poslovanje, financije, igre...), pri čemu je praktično znanje i iskustvo kako same materije, tako i Interneta kao medija i izvora podataka, u prvom planu. Svaki vodič zapravo uređuje naglašeno personalizirani site (ali po strukturalno/dizajnerski vrlo određenom, ujednačenom i prepoznatljivom obrascu) i ažurira ga najmanje jedanput tjedno.

About.com je izrazito "user-friendly" koncipiran, budući da se održava stalna komunikacija vodiča s posjetiteljima "njegovih" stranica, bilo na način da ovi šalju svoje komentare i sugestije u svezi sitea, bilo da se radi o sudjelovanju u pripadajućim mu forumima, chatovima i sl. oblicima komunikacije/interaktivnosti na Internetu.

"Statistički" gledano, u kreiranju 23 kanala koji pokrivaju najšire moguće postavljeni spektar ljudskog djelovanja/interesa sudjeluje 475 autonomnih vodiča/web urednika, redom vrsnih poznavatelja svojeg područja interesa, koji su na ovaj portal postavili preko 50 000 najrazličitijih članaka.

www.about.com

– Povezani sadržaj –

Link • 23.09.2013.

Hrvatska enciklopedija

Link • 15.06.2012.

Bujica riječi

– Pretraži sve članke –