Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 19.03.2018.

Hrvatska matica iseljenika i Srednja Europa predstavljaju knjigu 'Priče iz zaboravljenog kraja' Aleksandre Šćukanec
Održava se
20.03.2018. u 13h

Aleksandra Ščukanec: Priče iz zaboravljenog kraja

Hrvatska matica iseljenika i nakladnik Srednja Europa organiziraju svečano predstavljanje knjige "Priče iz zaboravljenog kraja. Jezične biografije transmigranata iz Žumberka" autorice Aleksandre Šćukanec, koje će se održati u utorak, 20. ožujka 2018. u 13 sati u HMI-ju, Trg Stjepana Radića 3, Zagreb.
 
Knjigu će predstaviti, uz prigodne pozdravne riječi ravnatelja Hrvatske matice iseljenika Mije Marića, autorica Aleksandra Šćukanec, recenzent Velimir Piškorec, Anita Skelin Horvat i Damir Agičić s Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Voditeljica promocije: Vesna Kukavica.

Knjiga "Priče iz zaboravljenog kraja" Aleksandre Ščukanec nastala je na temelju terenskoga istraživanja provedenog među žumberačkim iseljenicima i povratnicima. Sociolingvistička slika dobivena analizom jezičnih biografija ispitanika uklopljena je u širi povijesno-geografski kontekst, a jezičnobiografski iskazi osoba koje su sudjelovale u istraživanju ilustriraju situaciju u Žumberku nekad i danas te otkrivaju njihova iseljenička iskustva. Razmišljanja i stavovi žumberačkih transmigranata upućuju na probleme koje nalazimo i na drugim prostorima iseljavanja, ali njihove priče u brojnim aspektima otkrivaju i posebnosti žumberačkoga kraja.

Aleksandra Ščukanec

Priče iz zaboravljenog kraja : Jezične biografije transmigranata iz Žumberka

  • Srednja Europa 11/2017.
  • VI, 200 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789537963675
  • Cijena 129.00 kn

Knjiga 'Priče iz zaboravljenog kraja' Aleksandre Ščukanec nastala je na temelju terenskoga istraživanja provedenog među žumberačkim iseljenicima i povratnicima. Sociolingvistička slika dobivena analizom jezičnih biografija ispitanika uklopljena je u širi povijesno-geografski kontekst, a jezičnobiografski iskazi osoba koje su sudjelovale u istraživanju ilustriraju situaciju u Žumberku nekad i danas te otkrivaju njihova iseljenička iskustva. 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –