Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Srednja Europa ×

Razgovor • 13.05.2019.

Damir Agičić : Festival povijesti Kliofest stvorili smo kao mjesto susreta u polju na kojem zapravo nema dovoljno rasprava među neistomišljenicima

Unutar povijesne struke Kliofest je već ustaljeno mjesto – kolegice i kolege rado dolaze, rado sudjeluju kao predstavljači i govornici, a sve je češće da žele da im njihove knjige budu predstavljene upravo na toj manifestaciji. I dalje nam je velik zadatak privući što brojniju i raznolikiju publiku, da dođe i posjeti sajam povijesne knjige.
Vijest • 06.12.2018.

Novi servis: Nakladnici i knjižari info – mrežno mjesto s informacijama za nakladnike i knjižare

'Nakladnici i knjižari info' je informativni portal namijenjem nakladnicima i knjižarima, zamišljen kao mjesto na kojemu će se na temelju praćenja objava tijela državne, lokalne i područne (regionalne) samouprave, krovnih institucija i medija objavljivati i ažurirati informacije važne za poslovanje nakladnika i knjižara.
Najava • 23.10.2018.

Srednja Europa predstavlja knjigu 'Kada se sretnu leksikografija i frazeologija' Ivane Filipović Petrović

U utorak, 23. listopada 2018. u Knjižnici i čitaonica Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva 5, Zagreb) nakladnička kuća Srednja Europa predstavit će knjigu Ivane Filipović Petrović 'Kada se sretnu leksikografija i frazeologija' u kojoj autorica daje sustavni teorijski i metodološki pristup jezičnoj građi koja se uvrštava u rječnik.
Kritika • 10.05.2018.

Jernej Mlekuž : I feel kranjska kobasica: Kako je kranjska kobasica podigla slovenski narod

Kroz studiju o kranjskoj kobasici Mlekuž ispisuje fantastičnu priču o tvorbi nacije kao imaginarne, političke ideje, koja se nadjeva simbolima na isti način na koji se oprano crijevo puni izabranim komadima svinjskog mesa. Pritom je očita proizvoljnost čitavog postupka. Nacija se mijesi od narodne književnost, dijalekta standardiziranog u nacionalni jezik, i kobasica!
Najava • 03.05.2018.

Predstavljanje knjige Anne Marije Grünfelder 'Sustigla ih Šoa. Strani židovski izbjeglice u Jugoslaviji'

U četvrtak 3. svibnja 2018. u Austrijskom kulturnom forumu (Gundulićeva 3, Zagreb) s početkom u 18 sati nakladnička kuća Srednja Europa predstavit će knjigu Anne Marije Grünfelder 'Sustigla ih Šoa. Strani židovski izbjeglice u Jugoslaviji (1933. - 1945.)'.
Vijest • 24.01.2006.

Nagrađena Greenbergova knjiga «Jezik i identitet na Balkanu»

The American Association of Teachers of Slavic and East European Languages (Američko udruženje predavača slavenskih i istočnoeuropskih jezika) proglasilo je knjigu Jezik i identitet na Balkanu : Raspad srpsko-hrvatskog Roberta D. Greenberga (Oxford University Press, 2004.; Srednja Europa, 2005.) najboljom u konkurenciji lingvističkih knjiga s područja slavenskih jezika.