Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 24.01.2006.

Nagrađena Greenbergova knjiga «Jezik i identitet na Balkanu»
Održava se
01.01.1901.

The American Association of Teachers of Slavic and East European Languages (Američko udruženje predavača slavenskih i istočnoeuropskih jezika) proglasilo je knjigu Jezik i identitet na Balkanu : Raspad srpsko-hrvatskog Roberta D. Greenberga (Oxford University Press, 2004.; Srednja Europa, 2005.) najboljom u konkurenciji lingvističkih knjiga s područja slavenskih jezika.

Američki lingvist srednje generacije Robert Greenberg napisao je knjigu o tome što se dogodilo i što se događa s povijesnim razvojem i aktualnim položajem hrvatskoga, srpskoga, crnogorskoga i bosanskoga jezika, odnosno kako je upravo jezik bio važna odrednica u nastanku nacionalnih identiteta na području jugoistočne Europe.

Knjiga je nastala u sklopu znanstvenog projekta koji Greenberg vodi od 1997. u sklopu kojeg je nekoliko puta posjetio države nastale raspadom Jugoslavije. Utemeljena je na proučavanju opsežne građe, kao i na autorovoj suradnji s nizom istaknutih hrvatskih, srpskih, bošnjačkih i crnogorskih jezikoslovaca.

Krajem prošle godine knjigu je u hrvatskom prijevodu Anite Peti-Stantić objavila zagrebačka nakladnička kuća Srednja Europa.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –