Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 09.10.2017.

Hrvatska na Međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu 2017.

Na press konferenciji održanoj u ponedjeljak 9. listopada 2017. u prostorijama knjižnice i čitaonice Bogdana Ogrizovića u Zagrebu, predstavljen je nastup i program Hrvatske na Međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu, u trajanju od 11. do 15. listopada 2017.

Zajednica nakladnika i knjižara HGK organizira i realizira ovogodišnji nastup Hrvatske / hrvatske knjige i hrvatskog nakladništva / na Međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu. Njezini predstavnici, Mišo Nejašmić, predsjednik i Nenad Bartolčić, član Vijeća, na konferenciji za medije prezentirali su program i materijale vezane uz ovogodišnje izlaganje Hrvatske.

Hrvatski nakladnici i autori predstavit će se na dva izložbena prostora, u HALI 5 i HALI 3:


 

- u HALI 5, na 47 m2 prostora bit će predstavljen presjek recentnijeg hrvatskog nakladništva, više od 30 hrvatskih nakladnika s preko 150 naslova. Osim djela suvremene hrvatske književnosti predstavit će i publicistička, znanstvena i monografska djela vezana uz hrvatski kulturni prostor.

Posebnost programa je 11 odabranih hrvatskih autora/ica koji su, između ostalih, posljednjih godina svojim djelima obilježili hrvatsku poeziju i prozu, od kojih su neka već prevedena na strane jezike:

- Daša Drndić: "Belladonna"
- Zoran Ferić: "Mišolovka Walta Disneya" / "Walt Disney’s Mousetrap"
- Miljenko Jergović: "Ruta Tannenbaum"
- Damir Karakaš: "Blue Moon"
- Maša Kolanović: "Jamerika"
- Kristian Novak: "Črna mati zemla" / "Black Mother Earth"
- Sibila Petlevski: "Spojena lica" / "Joined Faces"
- Marko Pogačar: "Čovjek večera u papučama svog oca" / Man Dines In His Father’s Slippers (zbirka "Crna pokrajina")
- Edo Popović: "Izlaz Zagreb jug" / "Zagreb, Exit South"
- Olja Savičević Ivančević: "Pjevač u noći" / "Singer In The Night"
- Ivana Šojat: "Unterstadt"

Svih 11 autora prezentirat će se kroz poseban video materijal u produkciji HTV-a "Prekid programa zbog čitanja" u sklopu kojeg autori čitaju najznačajnije ulomke svojih književnih djela. Emisije, koje su uređivali Biljana Romić i Kruno Lokotar, prikazivat će se s engleskim prijevodom kontinuirano u skoro 3,5 satnom programu (koji će biti dostupan i na YouTube kanalu)


Izložbeni prostor u hali 5 zamišljen je i kao svojevrsni servis svim hrvatskim piscima/autorima, urednicima i nakladnicima u rješavanju njihovih poslovnih potreba na frankfurtskom sajmu knjiga.

- u HALI 3.0, na 16 m2 prostora, predstavlja se presjek hrvatske dječje knjige, s posebno izdvojenim ilustracijama i animacijama poznatih hrvatskim ilustratora, poput Zdenka Bašića, Dubravke Kolanović i Andree Petrlik Huseinović koja ove godine konkurira za nagradu Hans Christian Andersen, koja se dodjeljuje živućim ilustratorima i piscima čija su djela dala trajan doprinos dječjoj književnosti.


Posebnost ovogodišnjeg izlaganja Hrvatske je vizualna ujednačenost obaju izložbenih prostora, a predstavljaju vizualni iskorak od svih dosadašnjih vizualnih rješenja izložbenih prostora Hrvatske na Međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu. Idejno rješenje izvedeno je iz znaka Hrvatske koji HGK koristi u svojim nastupima na sajmovima svih vrsta. Osim za nastup u Frankfurtu ovo će se idejno rješenje koristiti i na svim budućim sajmovima knjiga, poput nadolazećih u Beogradu i Sarajevu.

Zajednica nakladnika i knjižara HGK

Za ovu priliku, ali s nakanom dugoročnog korištenja, izveden je i logo "ZNK" – Zajednice nakladnika i knjižara HGK. Time je Zajednica nakladnika i knjižara HGK dobila i svoj vizualni karakter koji će joj dati ‘osobnost’ odnosno ukloniti njezinu dosadašnju ‘apstraktnost’. Potpisnica idejnih rješenja ZNK znaka i izložbenih prostora je međunarodno priznata hrvatska dizajnerica, Iva Babaja.

Sve informacije vezane za aktivnosti Zajednice nakladnika i knjižara, te posebno uz nastupe Hrvatske / hrvatske knjige i hrvatskog nakladništva / na domaćim, regionalnim i međunarodnim sajmovima mogu se pronaći na otvorenoj web stranici www.znk.hr te pratećim kanalima i profilima, kao što su Youtube i Facebook.

Realizaciju ovogodišnjeg nastupa Hrvatske na Međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu poduprli su Ministarstvo kulture RH i Hrvatska gospodarska komora.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –