Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 10.10.2007.

Hrvatska na Sajmu knjiga u Frankfurtu – ispit pred Leipzig 2008.

Hrvatsku na ovogodišnjem 59. Frankfurtskom sajmu knjiga (od 10. do 14. listopada) predstavlja „svojevrsna kombinacija mladosti i iskustva“ koju, redom pojavljivanja u promotivnom katalogu kojeg je priredila HGK - Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske, čine: Tena Štivičić, Ante Stamać, Želimir Hercigonja, Viktor Žmegač, Hrvoje Kačić, Vladimir Lončarević i Igor Štiks.

Selekcija sugerira da se išlo na mirenje često suprotstavljenih interesa koji nerijetko opterećuju odnose među knjiškocehovskim udrugama, naročito onim autorskim, mada i nakladnici vole vagati „kojih je više a kojih manje“. Hrvatska je i ove godine predstavljena zasebnim štandom, na kojem izlaže 25 nakladnika, na kojem će pod nazivom “Hrvatska u Leipzigu – Leipzig čita hrvatski” bit predstavljen projekt “Hrvatska – zemlja partner” na sajmu knjiga u Leipzigu 2008.

Hoće li hrvatski nakladnici i autori uspjeti i pored poslovične sklonosti improvizaciji u organiziranju nastupa (npr. priprema i tiskanje kataloga u posljednji čas zbog kašnjenja u predlaganju autora) skrenuti pažnju medija na naš nastup, tek će se vidjeti.

Uz malo organizacijske spretnosti i poduzetnosti to se moglo osigurati, jer primjerice Žmegačeva knjiga „Od Bacha do Bachausa : povijest njemačke kulture“ kapitalno je izdanje ne samo u hrvatskim već i u njemačkim okvirima, Ante Stamać je vrstan ponavatelj njemačke književnosti i prevoditelj koji je brojna djela njemačke kulture predstavio hrvatskim čitateljima (na sajmu predstavlja novi prijevod Goetheova „Fausta“), a ni ostali u ekipi nisu bez medijskog potencijala, osobito Tena Štivičić i Igor Štiks.

Inače, ove godine zemlja gost frankfurtskog sajma knjiga je jedna regija - Katalonija, čime se željelo istaknuti važnost najpoznatijeg svjetskog sajma knjiga i srodnih mu manifestacija za očuvanje identiteta i manjih jezika i kultura.

Uz impozantan broj izdavača, kojih je ove godine čak 7400 iz 108 zemalja, očekuje se i 300 tisuća posjetitelja, što potvrđuje da je Frankfurstki sajam knjiga, nakon kraće „krize identiteta“, i opet u lovu na – nove rekorde.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –