Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 02.10.2006.

Hrvatski nakladnici u Frankfurtu

Trideset hrvatskih nakladnika sudjelovati će od 4. do 8. listopada 2006. na Međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu kojeg će ove godine posjetiti preko 7 000 izlagača iz 100 zemalja svijeta. U skladu ovogodišnjom temom sajma 'Obrazovanje i budućnost', hrvatski će štand velikim dijelom biti posvećen Nikoli Tesli.

U suradnji s Tehničkim muzejom i Hrvatskim povijesnim muzejom, na hrvatskom će štandu biti postavljen dio izložbe "Nikola Tesla - čovjek koji je rasvijetlio svijet", nedavno otvorene u sjedištu UNESCO-a u Parizu. Hrvatski znanstvenik prof. dr. Ivan Ðikić održat će predavanje "O ljubavi za znanost i hrabrost", a akademik Miroslav Radman predstavit će monografiju "Nikola Tesla - I bi svjetlo!", za koju je napisao predgovor.

Od hrvatskih autora, ove će se godine u Frankfurtu predstaviti autor knjige "U što se zaljubljujemo" Roman Simić, zatim urednik monografije o Tesli "I bi svjetlo" Zoran Filipović te Ivan Aralica, autor romana "Sunce'". Također će biti predstavljene i sve monografije o Tesli koje su tiskane na hrvatskom jeziku.

Na nacionalnom štandu, što u okviru nacionalnog nastupa što u sklopu programa nakladnika, održati će se i dvodijelna tribina "U susret Leipzigu 2008. godine" te će biti predstavljen časopis "Harahvati", zbirka pjesama "Hrvatska ljubljena moja" i poema "Mali čovjek", knjiga "Presvijetli i rabin" Miroslava Međimorca, monografija Mladena Veže, "Socijalna povijest knjige u Hrvata" Aleksandra Stipčevića...

Ove će se godine hrvatski nakladnici predstavit na nešto većem prostoru od 220 četvornih metara, a njihov nastup kao i predstavljanja autora podupire Ministarstvo kulture sa 400 tisuća kuna te Grad Zagreb sa 100 tisuća budući je osamdeset posto nakladnika iz Zagreba. Uz to i sami nakladnici sudjeluju sa 140 tisuća kuna. Organizator nastupa hrvatskih autora i izdavača je Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore.

Međunarodi sajam knjiga u Frankfurtu najveći je sajam knjiga na svijetu, s preko 7 000 izlagača iz 100 zemalja svijeta i 380 000 knjiga i publikacija. Uz brojna događanja koja uključuju dodjele nagrada, predstavljanja, čitanja i forume, sajam će ugostiti i mnoga slavna imena među kojima su Günter Grass, Donna Leon, Ken Follett, Vikram Seth, Zadie Smith, Frank Schätzing, Ilija Trojanov, i dr.

Ovogodišnji sajam, međutim, ponajviše će obilježiti zemlja partner - Indija. S populacijom koja broji više od milijardu ljudi, Indija je danas najveća svjetska demokracija i kulturni div, s godišnjom produkcijom koja premašuje više od 80 000 knjiga. Na sajmu će gostovati 150 indijskih izlagača i više od 40 autora, među kojima su i poznata imena Amitav Ghosh i Amit Chaudhuri, a Indija će se predstaviti brojnim kulturnim manifestacijama širom sajma.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –