Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 23.11.2017.

Hrvatski P.E.N. centar obilježava 90. obljetnicu
Održava se
24.-25.11.2017.

Hrvatski P.E.N. centar poziva vas na obilježavnje 90. obljetnice djelovanja koje će se održati 24. i 25. (petak i subota) studenog 2017. u Zagrebu.

Program obilježavanja 90. obljetnice Hrvatskog PEN-a započet će u petak, 24. studenog u 12 sati u Gradskom dramskom kazalištu Gavella (Frankopanska 10.). Tom prigodom govorit će Kätlin Kaldmaa, Jarkko Tontti i Hori Takeaki ispred Međunarodnog centra PEN-a, te Tonko Maroević, Sibila Petlevski i Tomica Bajsić iz Hrvatskog centra PEN-a.  

Skladbu Song za gudački kvartet hrvatskog kompozitora Igora Kuljerića izvest će Marta Stanec (violina), Lara Rimac (violina), Sonja Jugo (viola) i Monika Hočevar na violončelu.  

Glumac i ravnatelj kazališta Gavella Boris Svrtan izvest će fragment monodrame: Vlado Gotovac - Moj slučaj.

Program moderira glumac Ivan Colarić koji će pročitati stihove Tina Ujevića.

PEN u zonama konflikta

Program se nastavlja u 18 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva 5) na temu: PEN u zonama konflikta: Što je PEN i kako djeluje najstarije međunarodno društvo za zaštitu ljudskih prava i najstarija svjetska udruga pjesnika, esejista, romanopisaca, publicista, prevoditelja?

Sudjeluju: kamerunski pjesnik Enoh Meyomesse i Mykola Riabchuk, književnik i predsjednik Ukrajinskog PEN-a; Željka Čorak povjesničarka umjetnosti, književnica i dugogodišnja članica Uprave Hrvatskog PEN-a; Simona Škrabec iz Katalonskog PEN-a, predsjednica Odbora Međunarodnoga PEN-a za prevođenje i jezična prava, koja će govoriti o povezanosti kongresa PEN-a u Dubrovniku 1933. godine i Barceloni 1935. i opstanku jezika ‘male protočnosti’. O aktualnim žarištima govorit će Marjan Strojan, predsjednik Odbora za mir Međunarodnog PEN-a.  

U 19 i 30 sati održat će se susretom s Andrejem Kurkovim, najznačajnijim suvremenim ukrajinskim piscem, prevođenim i u Hrvatskoj. Razgovor vodi Nadežda Čačinovič.

PEN jučer i danas

U subotu, 25. studenog u 10 sati, u Hrvatskiom PEN-u (Basaričekova 24) održat će se okrugli stol PEN jučer i danas.

Govore: Andrej Kurkov, Helmut E. Niederle, Tonko Maroević, Zvonko Maković, Sibila Petlevski, Vida Ognjenović, Marjan Strojan, Katica Čulavkova, Gojko Božović, Branko Čegec, Seid Serdarević, Sanja Roić, Vjera Balen-Heidl, Željka Čorak, Kätlin Kaldmaa, Jarkko Tontti, Hori Takeaki, Mile Stojić, Ifigenija Simonović, Edvard Kovač, Mykola Riabchuk, Nadežda Čačinovič, Simona Škrabec...

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –