Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Uvodnik • Piše: Nenad Bartolčić • 19.05.2005.

I opet za jedinstvenu cijenu knjige

Da li je glupo pola godine nakon objavljivanja teksta u medijima objaviti isti ponovno? U nekim drugim okolnostima bez ikakve zadrške bih konstatirao “to nema smisla”, ali u okolnostima u kojima se nalazi hrvatsko tržište knjiga, kada očito još uvijek ne postoji kritična masa istomišljenika koji bi iskreno željeli promijeniti stvari na bolje, možda i nije loše ponoviti nešto u što vjeruješ da bi pomoglo. A najiskrenije vjerujem da bi uvođenje Zakona o jedinstvenoj cijeni knjige u Hrvatskoj pomoglo da se spasi barem ono što se još uvijek spasiti može. Ako je ikome uopće stalo do promjena.

Slijedi tekst koji je prošle jeseni objavljen u Jutarnjem listu.

“Da li je presudan (is)korak u sređivanju kaosa na hrvatskom tržištu knjiga ugledati se na susjede, slijediti primjer Slovenije koja je nedavno, po uzoru na brojne zapadnoeuropske zemlje koje su razvile modele jedinstvene cijene knjige, postigla sporazum o općim uvjetima djelovanja tržišta knjiga? (* u međuvremenu su Slovenci otišli i korak dalje, počeli s primjenom Zakona, suočili se s bojkotom biliotekara, ali ustraju)

Opći uvjeti djelovanja slovenskog tržišta knjiga namijenjeni su uređenju djelovanja tržišta knjiga kao kulturnih dobara, odnosno knjižnih izdanja u bilo kojem obliku, kao i sprječavanju nelojalne konkurencije u prometu knjigom. Ovim općim uvjetima jamče se jedinstveni osnovni tržišni uvjeti za širenje prodajne mreže, kao i za dostupnost široke ponude nakladničkih proizvoda krajnim kupcima pod istovjetnim uvjetima. Namjena je općih uvjeta povećati dostupnost knjige za sve krajnje kupce i sniženje razine cijene knjige, izjednačiti kupce knjiga na taj način da knjigu u danom trenutku kupe po istoj cijeni bez obzira na mjesto kupnje, poticanje zdrave konkurentnosti između prodajnih putova, decentralizacija distribucijskih kanala, razvoj knjižno-tržišne mreže, i to posebice na dosada zapostavljenim područjima.

Opći uvjeti vrijede za sve fizičke i pravne osobe koje se bave prometom knjiga, bilo da je riječ o prodavateljima knjiga (tj. oni koji se bave bilo kakvom prodajom knjiga - uvoznici, knjižare, trgovine, prodajni kiosci, prodajni centri, Internet-knjižare i prodavatelji, knjižni klubovi, telefonski studiji, antikvarijati, samostalni poduzetnici-pojedinci...) ili krajnjim kupcima koji knjige ne kupuju za daljnju prodaju (sve fizičke osobe koje knjige kupuju u knjižarama za vlastito korištenje, članovi knjižnih klubova, sve pravne osobe, tj. poduzeća, društva, instituti...). Krajnji kupci u smislu općih uvjeta su i školske knjižnice i udžbenički fondovi, fakultetske, opće i druge knjižnice, koje knjige namjenjuju posuđivanju.

Nakladnik slobodno oblikuje jedinstvenu cijenu svojih knjiga, odnosno knjižnih izdanja u bilo kojem obliku. Opći uvjeti ne ograničavaju nakladnika u oblikovanju cijene, koja mora vrijediti na svakom mjestu u Sloveniji istodobno i za svaki segment kupaca jednakopravno. Prije dana početka prodaje nakladnik određuje za knjigu jedinstvenu cijenu – uključujući porez na dodanu vrijednost, tj. maloprodajnu cijenu za prodaju krajnjim korisnicima, te je na odgovarajući način objavljuje. Isto vrijedi i za promjene cijene.

Jedinstvena cijena knjige, koju određuje nakladnik, vrijedi najmanje 12 mjeseci od dana određenja cijene, izuzev u slučaju kada stupanj službeno priznate inflacije od dana izlaska iz tiska knjige do dana promjene cijene nadilazi 5%. Jedinstvenu cijenu knjige otisnutu nakon stupanja na snagu općih uvjeta, nakladnik mora označiti (otisnuti) na vanjskoj korici svake knjige, izuzev uvezenih knjiga na stranom jeziku.

No, pravilnik spominje i izuzetke od jedinstvene cijene knjige, kao što su registrirani knjiški klubovi koji svojim članovima mogu i dalje nuditi određene ali javno regulirane (objavljene) pogodnosti. Slično je i sa npr. sajamskim priredbama gdje nakladnik može sudionicima priredbi ponuditi posebni sajamski popust, ali koji ne smije nadilaziti granice rasprodaje. Takvu prodaju nakladnik mora, izuzev za sajmove i priredbe, koje organizira Gospodarska komora Slovenije ili Društvo književnika Slovenije, prijaviti Udruženju za tisak i medije najkasnije jedan dan prije početka sajamske priredbe.

Osobno, dakle, podržavam takav pristup, fiksna cijena knjiga u Hrvatskoj spriječila bi nelojalnu konkurenciju, neovisni knjižari bili bi zaštićeni pred sve izraženijim manipuliranjima popustima od strane nakladnika i veletrgovaca, a kupci bi kupovali knjige po njihovim realnim cijenama. Pri tome bi birali mjesto na kojem će kupiti knjigu po kriteriju kakvoće ponude i usluge, atmosfere, uslužnosti i mnogim drugim sitnicama koje su i te kako važne u procesu prodaje i knjižarske promocije knjige. Na žalost, prilično sam skeptičan oko postizanja dogovora za uvođenje fiksne cijene knjiga na hrvatsko tržište, tim više što još ne postoji niti formalizirana inicijativa za to, a i previše je lovaca u mutnom koji bi jednu takvu inicijativu sasvim sigurno vješto opstruirali.“

Danas je 19. svibanj 2005., u međuvremenu (ponavljam, tekst je objavljen prošle jeseni) je Ministartsvo kulture RH oformilo Radnu grupu za reformu politike prema knjizi (koje sam i član)… u međuvremenu ta radna grupa nije napravila gotovo ništa, ali nije ni prepoznata njezina moguća uloga… u međuvremenu su i nakladnici i knjižari (re)izabrali skoro pa iste ljude u Vijeće Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske… u međuvremenu su neki nakladnici i knjižari najavili svoju moguću skoru propast… u međuvremenu je i dalje nastavljen pad prodaje knjiga u knjižarama… u međuvremenu pomalo jenjava pomama za knjigama na kioscima… u međuvremenu se spremaju i novi projekti novinskih nakladnika… u međuvremenu igrači na tržištu knjiga i dalje gledaju svoje parcijalne interese… u međuvremenu su se i neki domaći pisci odlučili kratkoročno pobrinuti za sebe… u međuvremenu smo na izborima za lokalnu samoupravu birali ljude koji u svojim kampanjama nisu nikad spomenuli knjigu kao stratetški interes ovog društva, a kamo li kao predmet vlastitog interesa.

U međuvremenu, dok pišem ovaj tekst, zasjeda i već spomenuto Vijeće Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske, i navodno bi trebalo na dnevni red staviti i inicijativu o ubrzanom donošenju Zakona o jedinstvenoj cijeni knjige… čekam vijesti sa sastanka.

U međuvremenu “Moderna vremena Info” idu dalje, i barem me to veseli.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –