Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 15.03.2007.

Šimpraga : Decapolis

Priče iz knjige «Kavice Andreja Puplina» (Durieux, 2002) novinara i pisca Dalibora Šimprage izašle su u antologiji kratkih priča «Decapolis : Tales from Ten Cities» u izdanju izdavačke kuće Comma Press iz Manchestera.

«Decapolis : Tales from Ten Cities» je antologija priča u kojoj deset, od urednice Maria Crossan, izabranih mladih, već afirmiranih europskih autora predstavlja jedan europski grad: Larissa Boehning, Berlin; David Constantine, Manchester; Arnon Grunberg, Amsterdam; Emil Hakl, Prag; Amanda Michalopoulou, Atena; Empar Moliner, Barcelona; Aldo Nove, Milano; Jacques Réda, Pariz; Dalibor Šimpraga, Zagreb i Ágúst Borgþór Sverrisson, Rejkjavik.

Comma Press je izdavačka kuća osnovana 2002. godine u Manchesteru koja se na svojim web stranicama (www.commapress.co.uk) predstavlja kao kuća «koja nije usmjerena profitu nego promoviranju novije proze i poezije, osobito kratkih priča. Spremna je na rizik, te slobodna od komercijalnih pritisaka želi izazvati izdavačko tržište».

Zagreb, kao jedan od 10 europskih gradova, predstavljen je pod naslovom ONCE IN A LIFETIME... tj. pričama Samo jednom se, ono, a poslije ga moš forgetit; Popizditis mijelitis i Univerzijada iz pera Dalibora Šimprage i u prijevodu Tatjane Jambrišak.

Više o ovoj antologiji možete pročitati u najznačajnijim britanskim dnevnicima i tjednicima: The Times iz pera A.S. Byatta (The Independent i The Guardian).

O Knjizi:

"Kavice Andreja Puplina“ je knjiga kratkih priča u obliku monologa - razgovora uz kavu - o ratu, seksu, drogi, alkoholu i melankoliji suvremenih dvadesetgodišnjaka koji su proživjeli devedesetih godina. To su urbane, tvrde priče o svakodnevici izgubljene i potrošene ratne generacijie. Napisana je na slengu jednog velikog radničkog dijela gradske aglomeracije Zagreba. Kultni status priče su zadobile prije knjige, jer su bile objavljene u književnoj periodici (Godine, a potom Godine Nove) i na internetu.
Proze su doživjele i svoje uprizorenje na kazališnim daskama u izvedbi Hrvoja Zalara (1996.), a kratki film o "Kavicama“ režirao je Branko Ištvančić 1998. godine.

Dalibor Šimpraga rođen je 1969. u Zagrebu. Radi kao urednik u tjedniku Globus. Piše prozu i književnu kritiku, a sustavnije je pratio književnu produkciju mlađih pisaca u devedesetima. Objavio je knjigu «Kavice Andreja Puplina“ (Durieux, Zagreb 2002). S Igorom Štiksom priredio je antologiju novih hrvatskih prozaika 90-ih "22 u hladu" (Zagreb, 1999).

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –