Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 27.07.2016.

IN MEMORIAM: Slobodan Novak (Split, 3. studenoga 1924. - Zagreb, 26. srpnja 2016.)

Slobodan Novak: Mirisi, zlato i tamjan

IN MEMORIAM: Slobodan Novak (Split, 3. studenoga 1924. - Zagreb, 26. srpnja 2016.) ... još ne blijede sjećanja na zagrebački Teatar &TD sredinom 1970-ih i predstavu "Mirisi, zlato i tamjan" prema istoimenom Novakovom romanu, ili na "Izgubljeni zavičaj", "Izvanbrodski dnevnik"... Počivao u miru!


***

Hrvatski prozaist, pjesnik i dramatičar Slobodan Novak rodios se u Splitu 3. studenoga 1924. godine. Završio je klasičnu gimnaziju u Splitu, nakon mature otišao je u partizane, a nakon svršetka rata završio je studij jugoslavistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. 

Radio je u mnogim redakcijama, bio dramaturg u Splitu i nakon toga živio u Zagrebu. Književni je rad otpočeo pjesmama ("Glasnice u oluji"), nakon toga je objavio autobiografski roman "Izgubljeni zavičaj", zbirku novela "Tvrdi grad" te romane "Mirisi, zlato i tamjan" i "Izvanbrodski dnevnik". Uspjele su mu i radio drame "Strašno je znati", "Majstore, kako vam je ime?" i "Zakrivljeni prostor", a pisao je također kritike i feljtone. 

Pripovjedni opus ujednačene je vrijednosti, a osobito se neke novele, kao Badessa madre AntoniaJužne misli i Treba umrijeti logično, drže vrhunskim ostvarenjima cjelokupne hrvatske novelistike. U njima su reduciranom fabulom, ironijom i crnim humo rom opisana traumatična iskustva i granične situacije straha, umiranja, tjeskobe i bolesti. 

Vrhunac je pak takva izraza roman "Mirisi, zlato i tamjan", u kojemu je kritika prepoznala iskustva cijelog naraštaja s njegovim dilemama i procesima samospoznaje, kao i modernističku književnu tehniku analitičke introspekcije, autoironije i složene simbolike s mogućnostima različitih tumačenja. 

Kratki roman "Izvanbrodski dnevnik", opisom putovanja glavnog lika ironiju čini vrhunskim načelom pripovjedačkog umijeća, razrađujući je u spletu simbolike, u širokom rasponu od kritike iluzije o blagostanju, pravdi i demokraciji, preko iluzija o osobnoj neupitnosti do iluzije o tradicionalnoj funkciji i strukturi pripovijedanja.


(iz: Milivoj Solar: "Književni leksikon")

Slobodan Novak

Pristajanje

  • Naklada Ljevak 06/2005.
  • 164, tvrdi uvez
  • ISBN 9531786496
  • Cijena 140.00 kn
"Pristajanje " se nastavlja na niz započet lirskim "Izgubljenim zavičajem" i njegovom apoteozom mitskoga djetinjstva, nastavljen legendarnim "Mirisima, zlatom i tamjanom", u kojima su već sve iluzije pokopane, te dopunjene jetkim, (auto)ironičnim, narativno složenim "Izvanbrodskim dnevnikom".

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –