Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 17.04.2024.

Šest romana u konkurenciji za Međunarodnu nagradu Booker 2024.

Booker International / Međunarodna nagrada Booker 2024

The International Booker Prize (Međunarodna nagrada Booker) je književna nagrada utemeljena 2005. godine kako bi upotpunila prestižnu nagradu Booker, a za nju se natječu pisci iz cijelog svijeta. Svake godine Međunarodna nagrada Booker upoznaje čitatelje s najboljim romanima i zbirkama kratkih priča koji su prevedeni na engleski i objavljeni u Ujedinjenom Kraljevstvu i/ili Irskoj.

Nagrada je priznanje za iznimni rad prevoditelja, pobjednička knjiga dobiva 50.000 £ i taj se iznos dijeli na jednake dijelove: 25.000 £ za autora i 25.000 £ za prevoditelja (ili jednako podijeljeno između više prevoditelja). Osim toga, s 5,000 £ nagrađuje se svaki od naslova u užem izboru: 2.500 £ za autora i 2.500 £ za prevoditelja (ili podijeljeno na jednake dijelove između više prevoditelja).

Ovogodišnji uži izbor od šest knjiga izabralo je ocjenjivačko povjerenstvo koje čine spisateljica i televizijska voditeljica Eleanor Wachtel (predsjednica), nagrađivana pjesnikinja Natalie Diaz; romanopisac Romesh Gunesekera; vizualni umjetnik William Kentridge te pisac, urednik i prevoditelj Aaron Robertson.

Izdavači su za nagradu prijavili 149 knjiga objavljenih u Ujedinjenom Kraljevstvu i/ili Irskoj između 1. svibnja 2023. i 30. travnja 2024. Žiri je prvo odabrao širi izbir od 13 naslova, da bi u finalo ušlo sljedećih 6 knjiga:

Zastupljene su knjige prevedene sa šest jezika (nizozemski, njemački, korejski, portugalski, španjolski i švedski), iz šest zemalja (Argentina, Brazil, Njemačka, Nizozemska, Južna Koreja i Švedska) i tri kontinenta (Azija, Europa i Južna Amerika ), a među piscima i prevoditeljima sveukupno je devet žena i četiri muškarca. 


Tri od šest knjiga već su dostupne u hrvatskom prijevodu: Itamar Vieira Junior "Iskrivljeni plug" (prevela Marina Negotić, Hena com 2022.), Ia Genberg "Detalji" (prevela Sara Profeta, Hena com 2023.) i Jenny Erpenbeck "Kairos" (prevela Ana Nemec, Naklada Ljevak 2024.)

Svečana dodjela Međunarodne nagrade Booker 2024. održat će se u utorak, 21. svibnja u Londonu.

Itamar Vieira Junior

Iskrivljeni plug

 • Prijevod: Marina Negotić
 • Hena com 11/2022.
 • 240 str., tvrdi uvez s ovitkom
 • ISBN 9789532594010

'Iskrivljeni plug' donosi priču o potomcima robova, njihovoj patnji i obespravljenosti, s kojima se suočavaju i nakon ukidanja ropstva. Uz bogatstvo živih slika drevnih rituala, vjerovanja i brazilskog folklora, pred čitateljem će se otvoriti jedan potpuno drugačiji svijet u njegovoj iskonskoj borbi za istinom i pravdom.

Ia Genberg

Detalji

 • Prijevod: Sara Profeta
 • Hena com 07/2023.
 • 136 str., tvrdi uvez s ovitkom
 • ISBN 9789532594249

Prestižnim švedskim Augustom nagrađen roman 'Detalji' gotovo da je književna studija života samog. U maniri velikih kanonskih književnica, Ia Genberg poseže za svakodnevnim kad traži smisao, za prošlošću kad razabire sadašnjost, a za slojevitim kada oblikuje jednostavno. Svaki od književnih portreta koje u romanu prikazuje riznica je za sebe, a onda i štivo nad kojim se dugo promišlja što to, zapravo, u životu vrijedi.

Jenny Erpenbeck

Kairos

 • Prijevod: Ana Nemec
 • Naklada Ljevak 01/2024.
 • 384 str., tvrdi uvez
 • ISBN 9789533557458

'Kairos' je roman o rađanju i propasti ljubavi između studentice i sredovječnog pisca usred političkog i društvenog kaosa u vrijeme pada Berlinskog zida i urušavanja Istočne Njemačke. U Istočnom Berlinu 1980-ih godina slučajno se u autobusu susreću devetnaestogodišnja studentica i oženjeni sredovječni pisac koje povezuje i ljubav prema glazbi, slikarstvu i književnosti i započinju burnu ljubavnu vezu.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –