Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Kritika • Piše: Nikola Petković • 27.04.2012.

Ivana Simić Bodrožić : Prijelaz za divlje životinje

Pjesma "Nikada nećete saznati koliko vas volim" jedinstveno je dovršena i izbrušena himna elementarnim česticama ljubavi i života, a pjesma "Imam prijelaz za divlje životinje" potvrđuje nasušnu potrebu za drugim, ali i njegovu beskorisnost u užasu tamnice svakoga od nas, hermetično zatvorenih i prestrašenih zaljubljenika u život, nemoćno zabrinutih za budućnost, istovremeno i uspaničenih i rezigniranih, jer znamo da će ova, s nama ili bez nas, naći načina kako se o sebi pobrinuti. Ne samo o sebi. I o nama. I o našoj djeci.

Baš kao što se je i neka druga budućnost koju su, misleći na sebe, za nas planirali danas mrtvi ili usužnjeni starci, nikad okrivljeni razvojačeni masovni ubojice, pljačkaši identiteta... u neka prošla vremena, pobrinula za sebe i danas se nama, kojima je još do nečega stalo, odaziva na ime sadašnjost.

Knjiga je ova o sjećanju: onom kolektivnom i onom osobnom. Pjesnikinja ih do nepogrešivosti precizno pozicionira u prividnu binarnu opoziciju u kojoj je kolektivno sjećanje nepogrešivo i odnosi se na stvari koje su izvan naših tijela, dok je ono osobno "ispod granice mogućeg sjećanja u psihologiji"... i za koje nitko od nas niti zna, niti može znati je li stvarno ili je samo izmišljeno. Jer vraća se u našu sadašnjost u oblicima koji znaju kako mobilizirati strah i od njega napraviti štit koji subjektu govori da je po njemu bolje ne čeprkati.

Ali dok o tomu ima svjest, Ivana stalno i samo to radi. I to balansirajući na rubu provalije u koju bi mogli upasti mnogi repetitivni motivi njezine proze i poezije ukoliko i dalje budu slijedili spiralu traume i u fragmentima se vraćali ne samo u njezino sjećanje, u njezinu imaginaciju, nego i iskakali na stranicama još nenapisanih knjiga.

Puno je ovdje dobrih pjesama. Ali ima i onih čija je kvaliteta upitna. Knjiga bi bila bolja da je "Skriveni fajl" i dalje ostao skriven, a da su Carmen i Carlos "razbili tango" van tog ciklusa koji uglavnom opisuje kako bi trebale izgledati pjesme "pod kontrukcijom" i tako narušava ravnotežu inače solidno napisane knjige koja je našla načina kako da, čak i kad tematizira motive unaprijed osuđene na uspjeh kojega gotovo pavlovljevim refleksom polučuju pjesme u kojima stradaju "neviniji od nevinih", dječica, kućni ljubimci... estetikom umakne patetizaciji klišeizirana materijala.

S nestrpljenjem očekujemo novu knjigu Ivane Simić Bodrožić. Ali, toplo se nadamo i s nekom novom, kod nje još nepročitanom tematikom.


Ivana Simić Bodrožić: "Prijelaz za divlje životinje"

V.B.Z., 2012.

( Tekst je prvotno objavljen u Novom listu )

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –