Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 15.10.2010.

Ivana Šojat-Kuči dobitnica ovogodišnje nagrade Ksaver Šandor Gjalski
Održava se
15.10.2010.

Književnu nagradu "Ksaver Šandor Gjalski" za 2010. godinu dobila je Ivana Šojat-Kuči za roman "Unterstadt", objavljeno je na konferenciji za tisak koja je jučer održana u Dvorcu Gjalski u Gredicama. Knjigu je objavila nakladnička kuća Fraktura.

Tako je odlučilo prosudbeno povjerenstvo u sastavu prof. dr. sc. Stipe Botica, prof. dr. Ivan K. Bošković, dr. sc. Antun Pavešković, Ingrid Lončar, prof. i Sonja Keča, prof. Roman "Unterstadt" dobio je od povjerenstva maksimalnih 25 glasova.

U obrazloženju odluke stoji među ostalim: "Roman 'Unterstadt' njezino je najopsežnije i po mnogočemu najznačajnije djelo. Štoviše, djelo koje po svim svojim strukturalnim značajkama predstavlja vrhunac hrvatske pripovjedne književnosti u ovom trenutku. Slojevito i inovativno djelo, recentno i po tematskom odabiru i izvedbenoj teksturi: književna (re)konstrukcija života u Osijeku u tijeku cijeloga 20. stoljeća, usredotočena na sudbine četiriju generacija jedne velike njemačke obitelji. Na osnovi arhivske građe i mnogobrojnih sjećanja, odnosno objektivnih dokumenata i pojedinačnih svjedočenja, autorica je isplela dinamičnu priču. Kako i doliči književnosti, to je priča i o brojnim pojedinačnim sudbinama i o općem stanju duha tog vremena, primjereno oblikovana obiteljska saga i društvena kronika".

Nagrada će dobitnici biti uručena u subotu 23. listopada 2010. na svečanosti u Osnovnoj školi Ksavera Šandora Gjalskog.

Više o romanu: "Unterstadt".
 
O autorici:

Ivana Šojat-Kuči rođena je 1971. u Osijeku, gdje je završila gimnaziju i dvije godine studija matematike i fizike na Pedagoškom fakultetu. Osam godina živjela je u Belgiji te tamo diplomirala francuski jezik. Prevodi s francuskoga i engleskoga jezika. Objavila je roman "Šamšiel", 2002., zbirku priča "Kao pas", 2006., eseje "I past će sve maske", 2006., te zbirke poezije "Hiperbole", 2000., "Uznesenja," 2003.,  "Utvare", 2005. i "Sofija plaštevima mete samoću", 2009.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –