Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 30.06.2022.

Izborna sjednica Zajednice nakladnika i knjižara pri HGK izabrala novog/starog predsjednika – Slavka Kozinu

Slavko Kozina, foto: Mirna Bartolić/HGK

Na danas održanoj višesatnoj sjednici Zajednice nakladnika i knjižara (ZNK) pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) izabrano je novo vodstvo zajednice. Novi/stari predsjednik je Slavko Kozina iz nakladničke kuće Naša djeca, a njegov zamjenik je Zvonimir Čimić iz Znanja.

Izabrano je i novo Vijeće ZNK (sveukupno 12 članova) koje uz predsjednika Kozinu i zamjenika predsjednika Čimića u idućem četverogodišnjem razdoblju djeluje u sastavu
(poredani od najvećeg broja dobivenih glasova):

Prije samog izbora novog vodstva, članovi ZNK birali su ponderiranim modelom glasanja koji će se model glasanja koristiti na današnjoj sjednici kod glasanja o pojedinim točkama dnevnog reda i koji će se primjenjivati u budućem radu Zajednice. Takav tip "maksimalističkog" ponderiranog glasanja početkom svibnja je definirao Upravni odbor HGK, i on reflektira gospodarstvenu snagu članica, te prema njemu kod glasanja najveće tvrtke raspolažu s 40 glasova, srednje imaju 12, a male i najmanje članice 4 odnosno 2 glasa. Većinom ponderiranih glasova izglasano je kompromisno rješenje za buduće djelovanje Zajednice koje primjenjuje "ublaženi" ponderirani model (najveće tvrtke članice imaju po 4 glasa, srednje imaju 3, a male i najmanje 2 odnosno 1 glas), i tako će glasati na budućim zasjedanjima skupštine ZNK, dok će se prilikom glasanja u Vijeću ZNK koristiti stari model "1 tvrtka 1 glas" kako bi se uzbjeglo preglasavanje s osnova gospodarstvene snage.

Na sjednici je izglasan i novi Poslovnik o radu ZNK, koji donosi dodatnu transparentnost u radu ZNK, jer je sada Vijeće ZNK obvezno elektroničkom poštom članovima slati ažurne zapisnike sa svake održane sjednice Vijeća, kako bi svi članovi ZNK bili pravodobno informirani o svim aktivnostima ZNK, raspravama koje se u njoj vode, o pregovorima s npr. resornim ministartsvima i dr.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –