Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 29.02.2016.

Izišao novi broj časopisa Libra Libera 37.

Novi, 37. broj časopisa o rubnoj književnosti i teoriji Libra Libera upravo je izišao iz tiska. U broju se nalazi pet odličnih temata o “neobičnom” u kulturi, popraćenih ilustracijama Jean-Jacquesa Tachdjiana.

Prvi blok “Kultura skandala, spektakla i slavnih” posvećen je društvenom, ekonomskom i političkom aspektu kulture slavnih koja je posljednjih nekoliko desetljeća među središnjim problemsko-istraživačkim motivima proučavanja u društveno-humanističkim disciplinama. Što je to kultura slavnih? Riječ je o postfordističkoj ekonomiji zabave; uznapredovalim formama društvene komercijalizacije i sveopće komodifikacije; porastu važnosti oglašivačke i reklamne industrije; eskalaciji medijsko-tabloidne produkcije; uzniknuću novih oblika društvenog narcizma; odnosu sfera javnog i privatnog.

Slijedi književni blok o Osvaldu Lamborghiniju, legendi argentinske književnosti 70-ih i 80-ih. Njegov otkačen, opscen i brutalan koktel Harmsa, Porschea i de Sadea možete slobodno ponijeti na barikade. Uz Lamborghinija tu je Paul Scheerbart, njemački ekspresionistički prozaist, dramatičar, pjesnik, kritičar, arhitektonski vizionar (prorok višebojne staklene arhitekture), slikar i izumitelj (ozbiljno je pokušavao stvoriti perpetuum mobile). U svakom slučaju, jedan je od najvećih umjetničkih ekscentrika na prijelazu 19. u 20. stoljeće. Scheerbartove ironične utopije koje donosi ovaj broj Libre burleskne su i šašave, njegovi likovi pokreću megalomanske projekte, dijelove šarene kupole aristokratskog nadsvijeta.

Libra donosi pjesme u prozi meksičke pjesnikinje Dolores Dorantes, koja je živjela 25 godina u zloglasnom CiudadJuárezu, u kojem žene siluju i ubijaju takvom lakoćom kao da se sve događa u crtanom filmu. Otkada je dobila politički azil u Los Angelesu, Dorantes je postala pjesnička senzacija koja u nerazmrsiv čvor veže krvavu granicu dviju ludih država.

Libra završava prijevodom većeg odlomka romana japanskog komunističkog aktivista i pisca s početka 20. stoljeća, Takijija Kobayashija. Brod-tvornica račjih konzervi roman je o nehumanim uvjetima rada u kojima se našla grupa japanskih ribara na moru i sjajno oslikava odnos srednje prema radničkoj klasi.

Libru Liberu možete naručiti putem njene Facebook stranice ili putem maila: libra.libera.casopis@gmail.com. A čitati je možete i u besplatnom elektroničkom formatu.

Izvor: Libra Libera

– Libra Libera 37 –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –