Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 21.10.2015.

Jednodnevna književna akcija : Poeziju u knjižnice!
Održava se
23.10.2015. od 18h do 20h

U petak, 23. listopada, od 18 do 20 sati ispred Gradske knjižnice u Zagrebu održat će se jednodnevna književna akcija: Poeziju u knjižnice!

Program počinje u 18 sati ispred ulaza u Gradsku knjižnicu gdje će biti postavljena polica na koju će potom okupljeni pjesnici stavljati knjige poezije ili makete s naslovima izvornih zbirki poezije. U 18,30 počinje središnji događaj – okupljanje pjesnika i glumaca, čitanje poezije uz baterijske svjetiljke i perfomansi (glumci, performeri).

Za čitanje, uz knjige ponesite i vlastitu baterijsku svjetiljku!

Akcija je organizira zajedno s Gradskom knjižnicom, to jest, združuje se s njihovom akcijom Upali lampicu i čitaj! u sklopu Mjeseca hrvatske knjige. Nakana je ove zajedničke akcije ukazati na problem klasificiranja i prezentiranja poezije u knjižnicama, te potaknuti kulturu čitanja. Ujedno se želi potaknuti sve one odgovorne za kulturnu politiku grada Zagreba da se što prije pronađe prikladna lokacija te krene u izgradnju nove Gradske knjižnice kao kapitalnog kulturnog središta budućeg Zagreba, naglašava koordinator akcije, Miroslav Kirin.

Književna akcija „Poeziju u knjižnice!“ potaknuta je nedavnim izmještanjem police/ odjeljka s poezijom u zagrebačkoj Gradskoj knjižnici (GK) iz korisničkoga prostora u spremište GK, čime je poezija fizički getoizirana i simbolički proglašena ništavnom i nepotrebnom. Opravdanje kako je riječ o nedostatku prostora ne može se, uza sve razumijevanje poteškoća GK i njezine dugogodišnje potrage za većim prostorom, uzeti ozbiljnim. Jednako tako, iz Gradske knjižnice poručuju: ne želimo da se u javni prostor, kao što je GK, prenose uzusi tržišta, tj. da najvidljivije knjige u knjižnicama budu književni bestseleri, a tu je riječ uglavno o romanima, često upitne kvalitete. Uvijek se ističe kako je poezije možda i najkvalitetniji žanr hrvatske književnosti no malo se u reprezentacijskom smislu i čini da bi se to priznalo. Ova akcija, te još neki projekti koje je ona začela, trebala bi nešto promijeniti.


Osvijetlimo mračne police koje kriju zbirke poezije, iznesimo ih na svjetlo!

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –