Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Miroslav Kirin ×

Najava • 10.11.2021.

Tribina o hrvatsko-turskim kulturnim i književnim vezama

Tribina o hrvatsko-turskim kulturnim i književnim vezama održat će se u srijedu 10. studenoga u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu. U razgovoru o turskoj književnosti na hrvatskom jeziku, o književnim susretima i suradnjama, te o svim oblicima kulturne suradnje govore Nermina Husković, Goran Beus Richemberg i Miroslav Kirin.
Kritika • 11.10.2021.

Miroslav Kirin i Boris Vrga (priredili): Banijska književna antologija

Neću pretjerati ukoliko antologiju, u skoroj perspektivi, dopišem listi obveznih literaturnih jedinica na studijima književnosti, posebice onih kolegija koji obuhvaćaju razdoblje od početka moderne u (ne samo) hrvatskoj književnosti do današnjih dana. Sistematizacija banijskoga književnog iskustva minulih oko stotinu i trideset godina, k tome, ukazuje i na neophodno (re)interpretiranje novije hrvatske...
Najava • 23.06.2021.

Promocija Banijske književne antologije

Promocija 'Banijske književne antologije', koju su uredili Miroslav Kirin i Boris Vrga, održat će se 23. lipnja u parku ispred Književnog kluba Booksa u Zagrebu. U razgovoru će sudjelovati Ana Brnardić, Tomislav Bajsić, Vid Bešlić, Branko Čegec, Miroslav Mićanović, Boris Vrga + gosti iznenađenja (pjesnici iz antologije). Razgovor će moderirati Miroslav Kirin.
Razgovor • 18.03.2021.

Miroslav Kirin : U meni čuči mali pjesnik koji cijelo vrijeme pokušava doći do riječi

Ne želim reći kako me uopće ne zanimaju aktualnosti ... Naravno da me zanimaju, ali u skučenom prostoru riječi tražim onu slobodu koju nužno ne obvezuje dug prema trenutnom vremenu nego dug prema ljudskom vremenu uopće, nekom pokušaju samorazumijevanja, samotumačenja. Kako bilo, ne idem niz dlaku poetičkih očekivanja, bar to.
Najava • 08.05.2019.

Tribina Tumači poezije u povodu četrdesete godišnjice Zbornika off poezije

Na tribini Tumači poezije, Miroslav Kirin razgovara s Brankom Malešom povodom četrdesetgodišnjice zbornika Off poezije. Razgovoru i čitanju pridružit će se i neki od još aktivnih pjesnika off-generacije.
Najava • 23.10.2015.

Jednodnevna književna akcija : Poeziju u knjižnice!

Program počinje u 18 sati ispred ulaza u Gradsku knjižnicu gdje će biti postavljena polica na koju će potom okupljeni pjesnici stavljati knjige poezije ili makete s naslovima izvornih zbirki poezije. Nakon toga počinje središnji događaj – okupljanje pjesnika i glumaca, čitanje poezije i perfomansi.
Kritika • 07.03.2014.

Miroslav Kirin : Zenzancije

Radi se o naoko zaigranom, ali duboko promišljenom i usustavljenom ogledu o slobodi koji se odilja u ogledu o gubljenju razuma koje je apriorni uvjet da se iskorači iz svijeta kakav jeste i ukorači u svijet kakvog nam, misleći na naše lice u tihom i dobrom tonu jednog Levinasa, nudi Miroslav Kirin-pjesnik koji je još jednom dokazao da je velemajstor umjetnosti riječi.