Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Miroslav Kirin ×

Najava • 26.03.2024.

Predvečer poezije: Xi Chuan & odrazi suvremenog kineskog pjesništva

S prvim proljetnim danima, u knjižari Vuković & Runjić održat će se poetsko predvečerje s kineskim pjesnikom Xi Chuanom, jednim od najosebujnijih glasova današnje kineske pjesničke scene, a po mnogima i jednim od najvažnijih suvremenih pjesnika uopće. S pjesnikom će razgovarati pjesnici Miroslav Kirin, Marko Pogačar i njegov prevodilac Dinko Telećan.
Vijest • 11.03.2024.

Miroslav Kirin dobitnik Goranovog vijenca, a Silba Ljutak nagrade Goran za mlade pjesnike

Goranov vijenac, nagrada za cjelokupni pjesnički opus i ukupan doprinos hrvatskoj književnosti ove godine pripala je Miroslavu Kirinu, a nagrada Goran za mlade pjesnike dodijeljena je Silbi Ljutak za rukopis 'Kuća na otoku'. Nagrada će im biti uručena u četvrtak 21. ožujka u Domu kulture Lukovdol, u sklopu 61. Goranovog proljeća, naše najstarije i najznačajnije pjesničke manifestacije.
Najava • 20.03.2024.

61. Goranovo proljeće u Zagrebu, Lukovdolu i Rijeci

Festivalski programi odvijat će se od 20. do 23. ožujka u Zagrebu, Goranovu rodnom Lukovdolu i Rijeci. Nastupit će više od trideset pjesnikinja i pjesnika, iz petnaest zemalja, s četiri kontinenta. Bit će dodijeljene nagrade Goranov vijenac i Goran za mlade pjesnike. Za vrijeme trajanja festivala, poezija će se slušati i na gradskim ulicama i trgovima!
Najava • 09.06.2023.

27. Kvirinovi poetski susreti

27. Kvirinovi poetski susreti jedna je od najznačajnijih pjesnička manifestacija u Hrvatskoj, a održava od 9. do 11. lipnja 2023. godine u Sisku. Na Susretima se dodjeljuju dvije nagrade Plaketa sv. Kvirina, rad akademskog kipara Zlatka Brkića, za ukupan prinos hrvatskom pjesništvu i Nagrada za najbolju knjigu poezije, autoru do 35. godine, objavljenu između dva Susreta.
Vijest • 23.05.2023.

Miroslav Kirin i Patrik Grgurec dobitnici nagrada 27. Kvirinovih pjesničkih susreta

Laureat ovogodišnjih 27. Kvirinovih poetskih susreta je Miroslav Kirin, za ukupan prinos hrvatskom pjesništvu, a dobitnik 'Malog Kvirina', za najbolju knjigu poezije objavljenu između dva Susreta, autora do 35. godine starosti, je Patrik Gregurec za knjigu 'Špaga'. Nagrade će laureatima biti uručene na 27. Kvirinovim pjesničkim susretima.
Najava • 23.02.2022.

Predstavljanje knjige 'Babanija' Miroslava Kirina

Predstavljanje knjige 'Babanija' Miroslava Kirina održat će se u srijedu, 23. veljače u zagrebačkom caffe baru Botaničar. Uz autora, o knjizi će govoriti urednica Ana Brnardić, pjesnikinja Evelina Rudan te književnica i kritičarka Darija Žilić. Predstavljanje knjige bit će moguće pratiti i putem YouTube kanala Naklade Ljevak.
Kritika • 11.10.2021.

Miroslav Kirin i Boris Vrga (priredili): Banijska književna antologija

Neću pretjerati ukoliko antologiju, u skoroj perspektivi, dopišem listi obveznih literaturnih jedinica na studijima književnosti, posebice onih kolegija koji obuhvaćaju razdoblje od početka moderne u (ne samo) hrvatskoj književnosti do današnjih dana. Sistematizacija banijskoga književnog iskustva minulih oko stotinu i trideset godina, k tome, ukazuje i na neophodno (re)interpretiranje novije hrvatske...