Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 23.05.2023.

Miroslav Kirin i Patrik Grgurec dobitnici nagrada 27. Kvirinovih pjesničkih susreta

Lirka Kirin Miroslav

Kvirinovi poetski susreti, pjesnička je manifestacija koja se održava u Sisku, a organizira je Matica hrvatska u Sisku, u proteklih dvadeset šest  godinama  ugostila je više od sto trideset pedeset pjesnika. Na Susretima se dodjeljuju dvije nagrade Plaketa sv. Kvirina, rad akademskog kipara Zlatka Brkića, kao najveće priznanje za ukupan prinos hrvatskom pjesništvu i nagrada za najbolju knjigu poezije, autoru do 35. godine starosti, objavljenu između dva Susreta  takozvani  Mali Kvirin.

Laureat ovogodišnjih  27. Kvirinovih poetskih susreta je Miroslav Kirin, za ukupan prinos hrvatskom  pjesništvu, tako je odlučio žiri u sastavu Miroslav Mićanović (predsjednik), Krešimir Bagić i Đurđica Vuković, urednica i začetnica  ove ugledne pjesničke manifestacije.

Svaka je nova Kirinova pjesnička knjiga poetički i konceptualno domišljena, ali jednako tako zaigrana i otvorena za nova čitanja, za užitak domišljanja, montaže i demontaže. Ta poezija nastaje i kao dnevnik razgovora koji ima svoj moto, uvod iz kojeg se nižu stihovi koji dolaze iz neočekivane druge perspektive, drugog plana. Pjesnik tako uporno piše, poručuje, prati, izostavlja, daje i odaje ono novo koje izmiče čitanom i pročitanom tekstu svijeta: „Ali ja sam uvijek drugi. / Moje dojučerašnje tijelo nije ovo tijelo / koje vidiš“. (Jalozi, 2006). (Miroslav Mićanović: Obrazloženje)

Mali Kvirin za Špagu

Dobitnik Malog Kvirina, za najbolju knjigu poezije objavljenu između dva Susreta, autora do 35. godine starosti, je Patrik Gregurec za knjigu  „Špaga“, odabrao  je žiri u sastavu Darija Žilić, Tin Lemac i Đurđica Vuković.

Patrik Gregurec je rođen 1992. u Sisku, studira diplomski studij Dramskog i filmskog pisma na ALU u Zagrebu. Piše poeziju, književne, dramske i izvedbene tekstove. Za rukopis "Špaga" nagrađen je nagradom Goran za mlade pjesnike 2022. Iste godine objavljena je i knjiga pod istim nazivom u izdanju SKUD-a Ivan Goran Kovačić iz Zagreba. Riječ je o promišljenom konceptu, idejno i poetski, o složenoj višeglasnoj strukturi u kojoj je špaga metonimija organona, alata kojim se dolazi do spoznaje o jastvu, ljubavi i svijetu. Gregurec se performativno poetski igra i vlastitim identitetom, pokazujući svu tu konstrukciju krhkom i izvedbenom, ludičkom. (...) U tom smislu "Špaga" je poetsko tkivo koje nadahnjuje, a autor, pjesnik Patrik Gregurec zaslužuje zbog svega navedenog nagradu Kvirin za mlade autore. (Darija Žilić: Obrazloženje

Nagrade će laureatima biti uručene na 27. Kvirinovim pjesničkim susretima, koji će se održati u Sisku od 9. do 11. lipnja 2023.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –