Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 04.06.2024.

28. Kvirinovi poetski susreti u Sisku
Održava se
07.-09.06.2024.

28. Kvirinovi poetski susreti

28. Kvirinovi poetski susreti, na kojima sudjeluju ugledni hrvatski pjesnici i književnici, održat će se od 7. do 9. lipnja u Sisku. Susrete organizira Ogranak Matice hrvatske u Sisku u prigodi blagdana sv. Kvirina, biskupa i mučenika te proslave Dana grada Siska, 4. lipnja.

U proteklih dvadeset sedam godina na Susretima je sudjelovalo više od dvjesto pjesnika, zahvaljujući njima Sisak je postao grad pjesnika i poezije, a Kvirinovi poetski susreti jedna od najznačajnijih pjesničkih manifestacija u Hrvatskoj.

Na Susretima se dodjeljuju dvije nagrade Plaketa sv. Kvirina, rad akademskog kipara Zlatka Brkića, za ukupan prinos hrvatskom pjesništvu, te Nagrada za najbolju knjigu poezije, Mali Kvirin, objavljenu između dva Susreta, autorima do 35. godina.

Pjesnička republika Gorana Rema

Retorika kritike Rem Goran

Ovogodišnji laureat Susreta je Goran Rem, za ukupan prinos hrvatskom  pjesništvu.

„Književni je opus Gorana Rema (1958) bogat, kompleksan i raznovrstan. Čini ga nekoliko desetaka autorskih knjiga, brojne priređene i uređene publikacije, više stotina znanstvenih i stručnih članaka te nekolicina medijskih radova u kojima se književno pismo prepleće s glazbom, likovnošću, filmom, stripom, konceptualnom umjetnošću i sl. U središtu tog opusa je poezija. Rem je s jedne strane pjesnik, a s druge tumač poezije… Na koncu valja istaknuti da je za pjesničku republiku iznimno važno i Removo stručno bavljenje poezijom, upravo njegove znanstvene studije, antologije, kritičarske i esejističke knjige te priređeni zbornici. Spomenimo samo studije Poetika brisanih navodnika (1988) i Koreografija teksta (2003), antologiju Pogo i tekst (2011), knjige kritika Zadovoljština u tekstu (1989) i Retorika kritike (2010), zbornike posvećene Ivanu Slamnigu i Bori Pavloviću te priređene izbore iz pjesništva Dobriše Cesarića, Josipa Stošića ili Milorada Stojevića. U govoru o poeziji Rem je razvio jedinstven diskurz koji združuje inovativno pojmovlje, poosobljenu esejizaciju teorijskoga koda i nerijetko opuštenu kolokvijalnu frazeologiju. On je među prvima u našem kulturnom prostoru inzistirao na pojmovima poput metajezičnog pjesništva, intermedijalnog pjesništva, panonizma i sl.

Pjesničko je iskustvu Gorana Rema izrazito individualizirano i rafinirano. Vrijedi ga upoznavati i vraćati mu se. Ova je nagrada među ostalim poticaj na čitanje Removih stihova i lirskih nazora.“ – istaknuli su u Obrazloženju nagrade Krešimir Bagić, Miroslav Mićanović i Đurđica Vuković.

Mali Kvirin Josipu Čekolju za zbirku Dječak pred žetvu

Josip Čekolj rođen je 1999. godine. Prvostupnik je kroatistike te etnologije i kulturne antropologije. Trenutno polazi diplomski studij kroatistike i povijesti ranog novog vijeka na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Autor je pjesničkih zbirki Junaci i zmajevi u zalasku (2022) i Dječak pred žetvu (2023), kratkog romana Hahari na dnu mulja (2022) i slikovnice Srna i Mak u potrazi za uplašenim mjesecom (2020).

"Dječak pred žetvu" pažljivo je strukturirana knjiga, u tri ciklusa u obliku epistola, koja donosi  mitopoetiku u kojoj su sadržaji posredovani mitemima, a prikazuju se ruralni ambijent iz moderne perspektive i transgeneracijska trauma. Osim navedenog, biblijski su motivi također posrednici mitskog inteksta. Pojavljuju se paralelno kajkavski idiom i hrvatski standardni jezik pri čemu kajkavština simulira prianjanje uz lokalno okruženje. U stilskom smislu, vidljiva je  izrazita ekspresivnost pjesničkih slika. Osim mitopoetskog sloja prisutan je i (anti)politički sloj koji služi kao indikator subverzivnosti jednog starog, na nejednakostima sačinjenog svijeta.“ – obrazložili su nagradu Darija Žilić, Tin Lemac i Đurđica Vuković.

PROGRAM
28. Kvirinovi poetski susreti
 

Petak, 7. lipnja 2024.

Privezište / Brod „Biokovo“ Sisak
20,30 – Otvorenje 28. Kvirinovih poetskih susreta
Dodjela nagrada:
Goran Rem, nagrada za ukupan prinos hrvatskom pjesništvu
Josip Čekolj: Dječak pred žetvu, nagrada za najbolju knjigu objavljenu između dva Susreta autoru do 35 godina 
– Razgovori o pjesništvu laureata
– Pjesničko čitanje

Subota, 8. lipnja 2024.

Brod „Juran i Sofija“
11,00 / Susreti na vodi
– Pjesničko čitanje na brodu

Privezište / Brod „Biokovo“
18,30 / Predstavljanje Riječi, časopis za književnost, kulturu i znanost
19,30 / Predstavljanje knjige Đurđica Vuković: Ponor
20,30 / Pjesničko čitanje

Nedjelja, 9. lipnja 

10,00 / Pijetet pjesnicima Tei Rimay Benčić i Josipu Severu

Sudjeluju: Bogdan Arnautović, Ivan Babić, Krešimir Bagić, Ludwig Bauer, Božidar Cvenček, Josip Čekolj, Lana Derkač, Tomislav Domović, Lidija Dujić, Sanja Domenuš, Biserka Goleš Glasnvić, Božica Jelušići, Miroslav Kirin, Lili Koci, Tin Lemac, Siniša Matasović, Miroslav Mićanović, Zorica Radaković, Goran Rem, Tomislav Ribić, Branko Tompić, Petra Sigur, Davor Šalat, Tomislav Škrbić, Tanja Vadla, Sonja Zubović, Đurđica Vuković, Darija Žilić, Dramska skupina Srednje škole Viktorovac, Ivan Novak, Lordan Badanjak i drugi.

U slučaju kiše program se održava u Kulturno povijesnom centru SMŽ, Tomislavova 5, Sisak

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –