Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Goran Rem

Retorika kritike : Književna i medijska kritika

  • Nakladnik: Matica hrvatska Osijek
  • 06/2010.
  • 471 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532420685
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Nakon "Zadovoljštine u tekstu" iz 1989., ovo je druga Remova knjiga kritike.

Dok je prva knjiga obuhvatila najuže recepcijsko polje sredine i kraja osamdesetih, "Retorika kritike" je "dokumentarij" sveukupnog Remova kritičkoga djelovanja u proteklih 30 godina (doslovnije, prvi je tekst datiran 1980., a posljednji 2010.) koji daje na uvid tzv. "redateljske verzije" tekstova, naime njihov izvorni i prvotni autorski rukopisni integrum, a ne objelodanjene varijante na koje je često svašta utjecalo.

U ovu knjigu nije uvršten kritički materijal iz "Zadovoljštine u tekstu".

Uz žanrovske razlike samih tekstova, proizašle iz predmetnih zahtjeva (poezija, proza, drama, teatar, rock koncert, likovnost, multimedija...), ali još i više iz medija za koje su pisane (dnevne novine, tjednik, podlistak za kulturu, omladinski tisak, književne novine, književni časopisi, medijski časopisi, predgovori, pogovori, uvodnici, uredničke recenzije...), knjigom je komponirana i najjednostavnija podjela na "jedannajedan" kritičke tekstove i na "panoramske" oblike esejističko-preglednoga pisma.

Removo je pismo posljedica pozornoga recepcijskog dina-mizma, problemski je ekstraktno, žanrovski i medijski interretoricizirano, evaluacijski zaokupljeno i implementirano teorijski osvježenim uvidom te, zbog svega toga, paradigmatski strategijski model diskursne (unutar- i medu) pokretljivosti postmoderne kritike.

***

Goran je Rem rođen 12. studenog 1958. u Slavonskom Brodu. Završio je Pedagoški fakultet u Osijeku - studij jugoslavistike. Magisterij naslovljen "Aspekti metajezičnosti u suvremenom hrvatskom pjesništvu", obranjen 1987. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, kod mentora prof. dr. sc. Miroslava Sicela. Doktorat naslovljen "Intermedijalnost u suvremenom hrvatskom pjesništvu", obranjen 1998. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, kod mentora prof. dr. sc. Cvjetka Milanje.

Od 1992. predavač Stilistike, znanstveni asistent na Novoj hrvatskoj književnosti od 1995., viši asistent na Novoj hrvatskoj književnosti od 1998., docent od 1999. na Novoj hrvatskoj književnosti, izvanredni profesor na Novoj hrvatskoj književnosti od 2005. Redovnim je profesorom od 2009. Voditelj međunarodnog znanstvenog skupa "Modernitet druge polovice XX. stoljeća, postmodernitet - dani Ivana Slamniga & Bore Pavlovića". Kolegij(i) koje trenutačno predaje su: Nova hrvatska književnost, Modernitet 20. stoljeća, Suvremena hrvatska književnost, Stilistika, Stilovi medijske kulture.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –