Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Promo • Piše: MV Info • 16.11.2018.

Ježeva kućica - omiljena priča za sve generacije - slikovnica plus animirani film

"Ježeva kućica" Branka Ćopića jedna je od najljepših priča u stihu za male i velike, koja je oplemenila mnoge naraštaje univerzalnom porukom o ljubavi prema vlastitom domu. Kao slikovnica nastala je davne 1957. godine kad je akademski slikar Vilko Gliha Selan svojim viđenjem smjeloga Ježurke Ježića legendarnoj basni u stihovima Branka Ćopića udahnuo novi život i učinio je apsolutnim dječjim književnim klasikom.

Ježeva kućica + DVD (animirani film) Ćopić Branko

Maestralna likovna nadgradnja prekrasne Ćopićeve priče kroz desetljeća je rezultirala velikim uspjehom "Ježeve kućice" u izdanju nakladničke kuće Naša djeca, postavši najpopularnijom i najdugovječnijom slikovnicom u Hrvatskoj, pa i šire. A ovogodišnje, najnovije izdanje "Ježeve kućice" pojavljuje se uz atraktivan dodatak - sadrži DVD s nagrađivanim animiranim filmom redateljice Eve Cvijanović izrađen u tehnici stop animacije. Narator je na hrvatskom jeziku Rade Šerbedžija (uz dodatnu mogućnost odabira naracije na engleskom ili francuskom) a glazbu potpisuje Darko Rundek. O kvaliteti filma govori podatak da je prikazivan na više od 100 festivala i osvojio više od 30 nagrada i priznanja (Međunarodni filmski festival u Berlinu, Animafest Zagreb, Međunarodni festival animiranog filma u Annecyju...).

Po šumi, širom, bez staze, puta
Ježurka Ježić povazdan luta.
Lovom se bavi često ga vide,
s trista kopalja na juriš ide.
I vuk i medo, pa čak i – ovca,
poznaju ježa, slavnoga lovca.
Jastreb ga štuje, vuk mu se sklanja,
zmija ga šarka po svu noć sanja.
Pred njim dan hoda, širi se strava,
njegovim tragom putuje slava.

Ilustracija: @ Vilko Gliha Selan

Branko Ćopić (1915. – 1984.) svojim se specifičnim humorom izdvajao od drugih dječjih pisaca svojega doba, a živom je maštom mališanima nastojao prikazati životne vrijednosti na razumljiv način. "Ježeva kućica" nosi jednostavnu i jasnu pouku kako se treba voljeti i čuvati vlastiti dom. Ježurka Ježić bori se za sebe i svoje stavove – čak i kada mu se drugi likovi izruguju, on je i dalje nepokolebljiv u obrani svojega doma.

Zbog zanimljive i dinamične priče, "Ježeva kućica" spada u djela koja ostaju upamćena tijekom cijeloga života, a Ćopićevi se stihovi često citiraju i lako prepoznaju.

Vilko Gliha Selan (1912. – 1979.) bio je iznimna pojava među dječjim ilustratorima jer je jedan od rijetkih akademskih slikara koji je najveći dio svoga rada i stvaralaštva posvetio najmlađima. Kao istaknuti likovni pedagog, ilustrirajući tekstove u knjigama, školskim udžbenicima i dječjim listovima, mališanima je približavao svijet književnosti. Selanovo slikovno ruho, puno boja i topline, djeca prepoznaju i prema djelu razvijaju emocionalno i intelektualno zanimanje.

Ilustracija: @ Vilko Gliha Selan


Ma kakav bio moj rodni prag,
on mi je ipak mio i drag.
Prost je i skroman, ali je moj,
tu sam slobodan i gazda svoj.
Vrijedan sam, radim bavim se lovom
i mirno živim pod svojim krovom.
To samo hulje, nosi ih vrag,
za ručak daju svoj rodni prag!

 

Poruka "Ježeve kućice", iako uvijek aktualna, u ova naša vremena postaje još aktualnija i bliskija, a Ježurka Ježić promiče se u junaka koji putuje kroz vrijeme kako bi nas podsjetio na vrijednosti koje smo danas skloni zaboraviti. Jer, kakav god njegov dom bio i što god o njemu drugi mislili – Ježurkin je dom njegov prostor slobode (Kućico draga, slobodo moja!), mjesto gdje je on svoj na svome, bez brige i straha, i ne prodaje se za gnjile kruške, ni satić meda ili janje, kao ni za pola ručka – kako bi to olako učinile životinje iz Ježurkine priče.

Ježu budalo, reći će...

Pa bio jež budala ili ne, u svome je domu sretan, i ne zavidi drugima na bogatstvu u kojemu je "od perja pod, a pečene ševe krase mu svod", niti bi ga mjenjao, jer zašto bi kad njegov je dom palača divna.
 

Ilustracija: @ Vilko Gliha Selan

Što to ima jež, a da toliko cijeni? Podsjetite se uz ovu bezvremenu slikovnicu koja u novom ruku dolazi u paketu s animiranim filmom, atraktivnom formatu koji će sigurno privući novu publiku. Prisjetite se svojega djetinjstva i upoznajte djecu sa slikovnicom koja je obilježila vaše ali i odrastanje mnogih generacija, ne samo kako bi uživali u jednoj od najljepših dječjih priča već i kako bi im približili vrijednosti Ježurkine poruke o skromnosti, vjernosti, ljubavi prema radu, poštenju, miru i slobodi - a ponajviše prema vlastitom domu koji kao da simbolizira sve navedeno i zato se njegova vrijednost ne može mjeriti niti ju je moguće zamijeniti.


Ilustracije ustupila nakladnička kuća Naša djeca.

Novo izdanje Ježeve kućice s popratnim DVD-om naručite na stranicama Naša djeca.

Branko Ćopić

Ježeva kućica + DVD (animirani film)

  • Naša djeca 10/2018.
  • 36 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533027135

'Ježeva kućica' kao slikovnica nastala je davne 1957. godine kad je Vilko Gliha Selan svojim viđenjem smjeloga Ježurke Ježića legendarnoj basni u stihovima Branka Ćopića udahnuo novi život i učinio je apsolutnim dječjim književnim klasikom. Ovo izdanje sadrži DVD s nagrađivanim animiranim filmom Eve Cvijanović izrađen u tehnici stop animacije.

– Ježeva kuća - trailer –

Ježeva kuća / Hedgehog's Home - CLIP from Bonobostudio on Vimeo.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –