Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Tema • Piše: Nenad Bartolčić • 04.09.2013.

Knjiga ili život ili nešto treće ili ništa

Kako nam nije običaj komentirati rekla-kazala informacije, ne donosimo konačnu vijest o (ne)ukidanju emisije "Knjiga ili život", jedine cjelovite emisije posvećene knjigama (problematici pisaca, nakladništva i čitanja) na hrvatskoj javnoj televiziji, jer dogovori oko njezine sudbine - još traju.

Prošlo je tek godinu i pol dana od kako se udruga Knjižni blok, u skladu sa svojim punim imenom ("Knjižni blok - Inicijativa za knjigu") u proljeće 2012. uputila na Prisavlje, nakon što je zatražila sastanak s tadašnjim HRT-ovim ravnateljom Brunom Kovačevićem, i ubrzo se uz pomoć urednice kulture na HRT-u Vlatke Kolarović izborila za pola sata emisije o knjigama koju je kasnije do kraja razradio voditeljsko-urednički tandem Koraljka Kirinčić i Gordan Nuhanović.

I tako smo 21. rujna 2012. dočekali emitiranje prve epizode emisije o knjigama "Knjiga ili život", u uvjerenju da su se stvari napokon pomaknule s mrtve točke, jer u isto se vrijeme krenulo i s emitiranjem 3. programa (HTV3) koji bi u cijelosti trebao biti posvećen kulturi i obrazovanju, ali ne kao GETO za kulturno-obrazovne sadržaje na hrvatskoj javnoj televiziji već kao svojevrsni BONUS, dodatni program s kojim bi HRT napokon počela u većoj mjeri opravdavati svoju ulogu skupog javnog servisa.

U međuvremenu su se na HRT-u dogodila brojna kadrovska pospremanja i premetanja, ovih bi dana trebala biti i javno objavljena nova, jesenska shema emitiranja, pa su tako počele i curiti informacije o novom programu, o tome čega ima a čega nema (još uvijek, naravno, neslužbeno), pa se tako počelo govorkati i da više nema jedine specijalizirane emisije o knjigama "Knjiga ili život".


Pokušali smo od odgovornih urednika na HRT-u saznati što se događa, i za sada jedinu relevantnu informacija s kojom raspolažemo dobili smo od urednice 2. programa HTV-a Maje Tokić koja nam je objasnila da je "ova hvalevrijedna emisija prebačena s Drugog programa koji je koncepcijski drugačije zamišljen" (red filma, red glazbe, red sporta... op.ur.) i da je ponuđena urednicima Prvog ili Trećeg programa HTV-a da u sklopu njih krene u novu sezonu emitiranja.

I tu sad počinje zavrzlama, jer u ovom trenutku vjerojatno još nikome nije jasno da li se emisija "Knjiga ili život" nastavlja u identičnom formatu ili ju čekaju neke preinake/dorade (što nije isto kao i njezino ukinuće), da li kao takva nastavlja svoj "život" na 1. programu ili će se uklopiti u jednu novu emisiju kulture na 3. programu... živi bili (još nekoliko dana) pa vidjeli.


ALI, jer uvijek postoji to neko "ali", čak i ako "Knjiga ili život" nastavi emitiranje u istom ili dorađenom formatu, NIJE svejedno na kojem će se programu emisija emitirati. Svojevremeno je Inicijativa za pokretanje 3. televizijskog programa HRT-a (koju je na kraju supotpisalo 15-ak strukovnih udruga/organizacija) inzistirala upravo na tome da 3. program bude DODATAK postojećim obrazovno-kulturnim programima na 1. i 2. programu, a nipošto NE kao izdvojeni GETO u koje bi se već postojeće emisije premjestile i eventualne nove dodale. Utoliko je neprihvatljivo ne samo ukidanje emisije "Knjiga ili život" (naravno da se o njezinom konceptu i dorađivanju istog može i treba razgovarati) već nije prihvatljivo niti njezino izmještanje na 3. program, jer getoizacija 3. programa nije dopustiva tj. nije na tragu početnih nastojanja da se od HRT-a napravi kvalitetan javni servis.

Za nadati se je da će se loptanje s emisijom "Knjiga ili život" promptno prekinuti, da će ona dobiti svoju minutažu na 1. programu HTV-a, a svaka dodatna emisija o knjizi, pisanju, čitanju... i više je nego dobrodošla na specijaliziranom 3. programu.


Ipak, u cijeloj ovoj gunguli dogodila se i jedna dobra stvar u vidu zajedničkog priopćenja kojeg su sročili i supotpisali Hrvatsko društvo pisaca i Društvo hrvatskih književnika, i poslali kao dopis vodstvu HRT-a, i kojeg ovdje prenosimo u cijelosti:

 

"Poštovani:

 
               Hrvatsko društvo pisaca i Društvo hrvatskih književnika izražavaju duboku zabrinutost zbog ukidanja emisije 'Knjiga ili život'. Radi se o jedinoj emisiji na HRTV-u koja se bavi isključivo knjigama. Njezino ukinuće očito je samo nastavak politike osiromašenja prostora kulture općenito, a knjige posebno na našoj takozvanoj javnoj televiziji. Što se knjige tiče, ona je, baš kao i položaj pisca u nacionalnoj kulturi, nepravedno i neopravdano marginalizirana. Ovaj potez HRTV-a još je jedan dokaz bagateliziranja književnosti i autora koji su u samome temelju ne samo literature nego i onih umjetnosti koje kao potku komunikacije sadrže pisanu riječ. 

               S gledišta nacionalne kulture, po našem je mišljenju nedopustivo da emisija 'Knjiga ili život' bude ukinuta samo godinu dana nakon što je, ne bez poteškoća i otpora, pokrenuta. Ponovimo, riječ je o jedinoj emisiji o knjigama i književnosti na Hrvatskoj televiziji koja nakon dugo vremena uspjela vratiti na male ekrane književnu kritiku i koja je otvorila medijski prostor za razgovor o književnosti. Otvorila je prostor za dijalog o strukovnim problemima pisaca, nakladnika, knjižara i prevoditelja, pokušavajući pritom biti zanimljiva i širokoj publici a da svoj sadržaj ne svede na puki populizam.

                Ako pak HRTV misli ovu emisiju zamijeniti kojom drugom (čega, ruku na srce, nema niti u naznakama), taj je potez pogrešan. Pogrešan je, jer emisije poput ove trebaju imati kontinuitet, trebaju na neki način oblikovati publiku i širiti okvire recepcije. Samo jednogodišnje trajanje emisije nedopustivo je kratko vrijeme da bi se odgovorno moglo prosuditi o njezinoj uspješnosti i potrebi da ostane dio nacionalne kulturne javnosti. Svaka kultura koja drži do sebe kao i oni koji, poput Vas, stvaraju i autoriziraju nacionalnu kulturnu scenu itekako drže do emisija kao što je to emisija 'Knjiga ili život'. U njoj su gostovali brojni ugledni domaći i strani pisci, književni kritičari i znanstvenici. Osim toga, emisija prati domaće i strane književne festivale, komentira uspjehe naših predstavljanja u inozemstvu, svakoga tjedna daje prijedloge za čitanje novih naslova, a u stalnoj rubrici podsjeća na književne klasike koji su, a sve u kontekstu i ove odluke HRTV-a, zbog njihove arbitrarno pretpostavljne nekomunikabilnosti s najširom publikom, apsolutno nepravedno zanemareni.

               Ukinuta se emisija emitirala na 2. programu HTV-a petkom, prvo u 21.00, a zatim oko 22 sata. Njezino pomicanje u manje popularan termin već je dalo naznačiti volju da se emisija ukine. To se, na našu veliku žalost, ovih dana i dogodilo.

               Apeliramo na vašu profesionalnost, kolegijalnost i svijest o šteti koja je ukidanjem ove emisije učinjena te Vas molimo da ozbiljno razmotrite modele njezina vraćanja u vašu jesensku programsku shemu. Brisanje književnosti iz prostora javnosti nemjerljiva je šteta za nacionalnu kulturu i zajednicu ne samo pisaca, intelektualaca i čitatelja, već i onih kod kojih tek treba probuditi ljubav za knjigu i popularizirati čitanje kao aktivnost koja, nažalost, zamire. Njezinom zamiranju i Vi ovakvim odlukama doprinosite. Teško je prihvatiti Vašu arbitrarnu odluku, pogotovo u vremenima kada i Ministarstvo kulture RH svojim projektima, primjerice projektom RUKSAK, pokušava raditi na popularizaciji čitanja i promicanju knjige.

               Nadamo se da ćete na ovo pismo reagirati pozitivno, uvidjeti manjkavosti ovakve odluke kojom se osiromašuje prisutnost književnosti i kulture u našoj javnosti i naći načina kako 'Knjigu ili život' vratiti u život."

 

S poštovanjem

 
Prof. dr. sc. Nikola Petković                                    Božidar Petrač

Predsjednik Hrvatskog društva pisaca                     Predsjednik Društva hrvatskih književnika

***

U međuvremenu je na tportal.hr 4. rujna stiglo kraće službeno priopćenje s HRT-a, kojeg ovdje prenosimo:

"Još nije donesena konačna odluka u vezi s emisijom 'Knjiga ili život', koja se emitirala ove sezone. Kako je u tijeku finalizacija nove jesenske sheme, u potrazi smo za terminom prikazivanja. Više informacija imat će na tiskovnoj konferenciji sljedećeg tjedna, kada ćemo predstaviti detalje jesenske sheme.

Dodali bismo i kako se zbog profiliranja HRT-ovih kanala emisija iz kulture 'Knjiga ili život' seli sa HRT 2, koji je zamišljen kao program za zabavu, sport i glazbu na HRT 1 ili HRT 3, gdje joj se trenutačno traže prikladni termini."

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –