Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Tema • Piše: I.P. - MV • 12.11.2014.

KNJIZ, listopad 2014. : Pitanja i rezultati

Drugo kolo Knjiza - veselog natjecanja u poznavanju književnosti održalo se od 24. do 31. listopada 2014. u pet hrvatskih gradova (Osijeku, Rijeci, Splitu, Šibeniku i Zagrebu) a u njemu se nadmetalo preko 120 natjecatelja, dok je najbolje rezultate u znanju iz književnosti postigla ekipa iz Zagreba, s nevjerojatnih 30 od 36 mogućih bodova.

Slijedi ih najbolje plasirana ekipa iz Rijeke s 3 boda manje, a treća je u ukupnom poretku (simbolički, jer poretka nema sve do završnog natjecanja u Noći knjige) bila najbolja splitska ekipa s postignutih 27 bodova.


Prvoplasirane ekipe po gradovima:

ZAGREB: Šipsteri (5).... 30 bodova
RIJEKA: Lannisteri uvijek plaćaju svoj dug (5).... 27 bodova
SPLIT: Dražemanski (5).... 22 boda
ŠIBENIK: Glavate želve (5).... 20 bodova
OSIJEK: Celta (3).... 18 bodova


Književni brk nije zaboravio da su vas zanimala i pitanja (pozdrav Glavatim želvama), stoga u nastavku donosimo pitanja kako bi svi oni koji nisu mogli biti u njegovom dobrom društvu, bez prevelikog stresa oko uzgoja borovnica ili autostopiranja galaksijom, mogli provjeriti svoje znanje iz književnosti. Možda vas potakne da bez previše muke (dobro, malo), u dobrom društvu i gotovo anonimno, sudjelujete u trećem izdanju Knjiza, koje će se održati krajem mjeseca studenoga.

Više detalja uskoro, a do tada vas pozdravlja vaš, uvijek podšišan i uredan,
da ne zaboravimo, načitan, Književni brk :{)

***

KNJIZ, listopad 2014., pitanja:


ABECEDA KNJIŽEVNOSTI

1. U prvoj rečenici Orwellove "Životinjske farme" pijani gospodin Jones prije spavanja je:

a) očistio štagalj s konjima
b) zaključao kokošinjac
c) spotaknuo se o lopatu i pao
d) udario ženu

2. Na samom početku drame "U očekivanju Godota" čitatelj se susreće s:

a) Estragonom koji pokušava skinuti čizmu
b) Vladimirom koji se pokušava objesiti
c) Estragonom koji leži naslonjen na Vladimira
d) Vladimirom koji gleda u pod i plače

3. Ako bi prema naslovima knjiga sudili o navikama njihovih autora, za Güntera Grassa mogli bismo zaključiti da voli:

a) guliti krumpire
b) saditi pšenicu
c) obrezivati loze
d) ljuštiti luk

4. Koja je ptica u slavnom romanu američke spisateljice Harper Lee:

a) kukavica
b) rugalica
c) lažljivica
d) ubojica

5. Radnja romana "Zvonar crkve Notre Dame" smještena je u vrijeme:

a) gradnje pariške katedrale
b) Kolumbova otkrića Amerike
c) vladavine Luja XIV.
d) Napoleona
 
6. "Tamo gdje se pale knjige, na kraju će gorjeti i ljudi" - riječi su izgovorene 110 godina prije noći nacističkog spaljivanja knjiga u Berlinu. Tko ih je zapisao:

a) Heinrich Heine
b) Friedrich Nietzsche
c) Thomas Mann
d) Johann Wolfgang von Goethe

 
DOMAĆE JE DOMAĆE


7. U svojem je kratkom, ali burnom životu Janko Polić Kamov živio ili boravio u Zagrebu, Rimu, Torinu, Genovi, Firenzi, Marseilleu...  Skončao je i pokopan na bezimenom bolničkom groblju, u kojem gradu?

8. Kako se zove otočić na koji u romanu Renata Baretića stiže osmi povjerenik?

9. U svom literarnom prvijencu ovaj poznati novinar odmah udara u glavu opisom odnosa s oženjenim muškarcem. Tko je on i koji je naziv ovog prvog hrvatskog gay romana?

10. Čija je stolica u naslovu poznatog romana Igora Štiksa?
 
11. Koje je boje ...
a) Vrh na kojem je uzbuna Ivana Kušana?
b) Kaputić Mladena Kušeca?
c) Planet Anta Gardaša

12. Koji se roman smatra prvim znanstveno-fantastičnim romanom u Hrvatskoj, a objavljen je 1924. godine pod pseudonimom Eamon O'Leigh? Traži se naziv romana i pravo ime autora.


ZLATNA SREDINA


13. Koji je kanonski pisac 1964. godine odbio primiti Nobelovu nagradu za književnost?

14. Njegovi inicijali su S.S.K. Istaknuti je predstavnik realizma u Hrvatskoj književnosti. Zbog buntovnog vladanja nije mu bilo dopušteno polaganje mature. O kojem je autoru riječ i koji je naslov prve tiskane zbirke njegove poezije?

15. Uspio je ostvariti više od 200 stripova, a najplodnija razdoblja njegovog stvaralaštva bile su godine uoči 2. svjetskog rata, te u manjoj mjeri, nakon poslijeratne zabrane stripa kao "kapitalističke tvorevine koja kvari mladež", 1950-e i 1960-e godine. Prema jednom od najomiljenijih junaka njegovih prijeratnih stripova "Gospodar Zlatnih bregova" i "Sablast Zelenih močvara", je dobio i nadimak. Traži se njegovo ime i prezime za bod, a nadimak za drugi.

16. Osim što je snimio pet solo albuma, izdao je i zbirku poezije i tri romana (Na krvi ćuprija, Enter Džehenem, Tiket za revoluciju). Kažu da njegovi tekstovi i nastupi ne ulaze, nego režu pod kožu - ili u ono što svi pošto poto žele prešutjeti ili u ono što svi jedva čekaju da netko napokon izgovori, a nitko se ne usudi. Tko je ovaj "najgnjevniji pjesnik balkana"?

17. Čini se da je odrastanje u mješovitoj obitelji u mnogočemu utjecalo na njezin književni izraz jer se u svojim djelima bavi ispreplitanjem različitih utjecaja i tradicija. Najpoznatija djela su joj "Bijeli zubi", "Sakupljač autograma" i "O ljepoti", a ona je?

18. Adriana Molea, glavnog lika fikcionalne dnevničke proze spisateljice Sue Townsend, upoznali smo i zavoljeli kao tinejdžera i godinama pratili kako izrasta u čovjeka. Kako se zove zadnji nastavak serijala knjiga o ovom simpatičnom luzeru?

19. Ideju autostopiranja po galaktici prezentirao je u svojem najpoznatijem djelu britanski pisac Douglas Adams. Kako glasi naziv prvog dijela njegove "trilogije od pet knjiga", objavljene prvi put 1979. godine?

20. Što povezuje Tina Ujevića, Gorana Tribusona, Blaisea Cendrarsa i Alana Seegera? Osima banalnih poveznica (da su muškarci i pisci) navedene povezuje i jos nešto vrlo zanimljivo - o kojoj je "organizaciji" riječ?

21. Prema čijem je djelu i prema čijem dnevniku snimljen slavni hrvatski film "Tko pjeva zlo ne misli" Kreše Golika iz 1970. godine?

22. Za neke je izgraditi ga strastveni hobi, a jedan ga je veliki hrvatski glazbenik i pjesnik zatvorio u pjesmu. O kojem pjesniku i o kojoj pjesmi je riječ?

23. Svoj prvi roman objavio je pod pseudonimom Alen Bović. Uz to što su roman uspoređivali s "Trainspottingom" Irvinea Welsha‎, prema njemu je Branko Schmidt snimio istoimeni film, a  izvođena je i uspješna kazališna predstava. O kojem se djelu i autoru radi?

24. Koji je pisac tvorac poznatog zakona čije je geslo: "Sve što može poći naopako, poći će naopako". O kojem je istoimenom djelu i autoru riječ?

 
KNJIŽEVNI LIK 


25. Kako se zove najveći neprijatelj Petra Pana u istoimenom romanu J. M. Barriea, a utjelovio ga je Dustin Hoffman u filmu snimljenom u režiji Stevena Spielberga, 1991. godine?

26. U Ljubljani je sve do prošle godine djelovala knjižara nazvana po glasovitom mačku iz Bulgakovljevog romana "Majstor i Margarita"? Kako se zvao slavni mačak?

27. "Nije druge, valja poludjeti", kaže glavni lik u poznatoj noveli Janka Polića Kamova, s podnaslovom "Slika iz zagrebačkog života". On je?

28. "Istorija ga je sačuvala pod imenom Novski, što je, nema sumnje, samo pseudonim" -  započinje tako Danilo Kiš priču o kome?

29. Ona je samo lutka u Helmerovoj kućici s lutkama. Kada to shvati napustit će muža i poslužiti kao nadahnuće pokretu za ravnopravnost žena. Glavni lik poznate drame Henrika Ibsena zove se?

30. Na kraju Hesseovog kultnog romana "Stepski vuk", glavni protagonist Harry Haller biva osuđen na što?
 

POSLJEDNJA STANICA


31. Poznat je kao autor "Kavica" koje su dugo izlazile pod pseudonimom A. P. u časopisu Godine nove, da bi 2002. bile objavljene kao samostalna knjiga pod autorovim pravim imenom. O kojem se djelu i autoru radi?

32. Kako i sam Boccaccio piše na početku svog slavnog djela, "Dekameron" je knjiga koja se "sastoji od sto novela što ih u deset dana pripovijedaše..." Koliko gospa, a koliko mladića?

33. Iako je "Anđeo u ofsajdu" njegova prva objavljena knjiga, svojedobno je napisao i zbirku vrlo kratkih priča, koju nikad nije objavio. Razlog tomu je bilo obećanje da će uništiti knjigu ukoliko mu test na HIV kojem se podvrgnuo bude negativan. O kojem se djelu i autoru radi?

34. Miljenko Jergović je između ostaloga napisao i romanesknu trilogiju o automobilima, u kojoj automobil postaje "alter ego svoga vlasnika". Navedite naslove sva tri djela.

35. U Zagrebu se ovih dana održava književni festival koji je uglavnom posvećen djeci i mladima. Festival je prvi put održan 2003. godine, a od tada pa do danas na njemu su gostovali brojni pisci i ilustratori. O kojem je festivalu riječ?


ODGOVORI:

 
ABECEDA KNJIŽEVNOSTI (6x1 bod= 6 bodova)

1. b) zaključao kokošinjac
2. a) Estragonom koji pokušava skinuti čizmu
3. d) ljuštiti luk
4. b) rugalica
5. b) Kolumbova otkrića Amerike
6. a) Heinrich Heine


DOMAĆE JE DOMAĆE (6,5 BODOVA)

7. U Barceloni
8. Trečić
9. Dražen Ilinčić, Berlinski ručnik (2x 0.5boda = 1 bod)
10. Elijahova
11. a) zeleni, b) plavi, c) ljubičasti  (3x 0.5boda = 1,5 bod)
12. Na Pacifiku godine 2255., Milan Šufflay (2x 0.5boda = 1 bod)

 
ZLATNA SREDINA (12 BODOVA)

13. Jean Paul Sartre
14. Silvije Strahimir Kranjčević, Bugarkinje (2x 0.5boda = 1 bod)
15. Andrija Maurović, Stari mačak (2x 0.5boda = 1 bod)
16. Damir Avdić
17. Zadie Smith
18. Adrian Mole i nemoćne godine
19. Vodič kroz galaksiju za autostopere
20. Legija stranaca (Tin Ujević, francuski književnik Blaise Cendrars i američki pjesnik Alan Seeger bili su pripadnici francuske Legije stranaca, a Goran Tribuson je napisao roman istoimenog naziva).
21. Dnevnik maloga Perice, Vjekoslav Majer (2x 0.5 boda = 1 bod)
22. Arsen Dedić, Brod u boci (2x 0.5 boda = 1 bod)
23. Metastaze, Ivo Balenović (2x 0.5 boda = 1 bod)
24. Murphyjev zakon, Arthur Bloch (2x 0.5 boda = 1 bod)

 
KNJIŽEVNI LIK (6x1 bod = 6 bodova)

25. Kapetan Kuka
26. Behemot
27. Bitanga
28. Borisu Davidoviču
29. Nora
30. Smijeh

 
POSLJEDNJA STANICA (5,5 bodova)

31. Kavice Andreja Puplina, Dalibor Šimpraga (2x 0,5 = 1 bod)
32. Sedam gospa i tri mladića
33. Legende, Zoran Ferić (2x 0.5boda = 1 bod)
34. Buick Rivera, Freelander, Volga, Volga (3x 0,5 bodova = 1,5 bod)
35. PAZI, KNJIGA!

:{D

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –