Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 27.04.2020.

Knjižare i knjižnice nakon mjesec dana ponovno otvorile svoja vrata

Knjižara Knjigica, Bjelovar

Nakon što su zbog pandemije koronavirusa više od 5 tjedana bile zatvorene, danas su u sklopu postepenog popuštanja mjera zaštite od pandemije koronavirusa ponovno otvorene knjižare, antikvarijati i knjižnice, što će zasigurno razveseliti knjigoljupce.

Prva optimistična slika-vijest stigla nam je iz Rijeke, gdje se ispred Gradske knjižnice na Korzu (Filodrammatica) formirao poduži red onih koji su jedva dočekali obnoviti svoje zalihe knjiga za čitanje.

Nas ipak više zanima kako će proteći prvi dani otvaranja knjižara (u ovoj fazi još nisu otvorene knjižare u velikim trgovačkim centrima, one će svoja vrata otvoriti 11. svibnja!), hoće li se knjige opet početi kupovati, jer knjižna industrija u prvom redu ovisi o prodaji knjiga iz čijih se prihoda financira objavljivanje novih naslova, te plaćanje svih iz lanca knjige (pisci, urednici, prevoditelji...) koji ovise o tržištu, tj. prodajnom uspjehu kod čitalačke publike.

Zajednica nakladnika i knjižara pri HGK u koordinaciji s Ministarstvom kulture na vrijeme je reagirala i izborila se da knjižare i antikvarijati budu među onim djelatnostima kojima je od ponedjeljka 27. travnja 2020. odobren rad uz strogo poštovanje mjera koje je izdao stožer civilne zaštite. Ispravost ovakve odluke dodatno je potvrdio i veliki uspjeh ovogodišnje manifestacije Noć knjige, koja je naišla na sjajan odaziv kako organizatora programa tako i publike, u sklopu koje je organizirano više od 500 (!) programa koji su se odvijali u virtualnom okruženju, te tako ostaju trajno zabilježeni i dostupni zainteresiranoj publici.

A zašto su knjižare važne? Prema godišnjim istraživanjima čitalačkih i kupovnih navika hrvatskih građana (pa tako i prema najnovijem objavljenom za Noć knjige) većina hrvatskih knjigoljubaca (njih preko 47%) još uvijek tradicionalno kao mjesto kupovine knjiga odabire mahom tzv. zemaljske knjižare. Utoliko su posljedice ove krize dodatno nepovoljnije jer maksimalno pogađaju knjižare, a onda i autore i nakladnike, upućujući na neupitnu povezanost svih karika knjižnog lanca.

Nakon mjera koje je Vlada RH poduzela u sklopu mjera za očuvanje radnih mjesta, potrebno je za knjižare na duži rok pripremiti (ili održati već ponegdje postojeće) i razne dodatne mjere, npr. povoljniji najam prostora ili osigurati djelomične subvencije najma i druge olakšice, od strane resornih ministarstava, gradova, općina...

No, i nakladništvo i knjižarstvo u prvom redu ovise o publici koja je danas u redovima čekala ispred knjižnica, pozivamo ih da posjete i knjižare, i u što većoj mjeri kupuju knjige. Na policama i knjižara i knjižnica (kao i antikvarijata) veliki je broj odličnih knjiga, stoga ne oklijevajte, pazite na razmak (i ostalo potrebno) i potražite baš onu knjigu koja vam u ovom trenutku potrebna, jer #sknjigomnisiizoliran!

– Riječani su pohrlili u knjižnicu –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –