Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 02.12.2009.

Književna Bookvica ugošćuje Tomislava Torjanca
Održava se
03.12.2009.

U četvrtak, 3. prosinca 2009. s početkom u 21:00 sat, književni program 'Bookvica' u splitskom klubu Quasimodo ugošćuje jednog od najznačajnijih suvremenih hrvatskih ilustratora, Tomislava Torjanca.

Tomislav Torjanac stekao je svjetsku slavu 2006. godine, pobijedivši na međunarodnom natječaju za ilustriranje Bookerovom nagradom ovjenčanog romana "Pijev život“ kanadskog književnika Yanna Martela, u žestokoj konkurenciji od preko 600 ilustratora. Žiri, u kojem je bio i sam autor knjige, oduševio se Torjančevim osebujnim likovnim rukopisom, sazdanom na kombinaciji klasične tehnike ulja na platnu i računalne obrade, te njegovim interpretativnim, a ne samo ilustrativnim pristupom priči.

Martelov roman, prodan u više od sedam milijuna primjeraka, priča je o 16-godišnjem brodolomcu koji pokušava preživjeti u čamcu za spašavanje usred Pacifika, u kojemu mu je jedino društvo bengalski tigar. Torjanac koncipira ilustracije iz dječakove točke gledišta pa simboli, boje i perspektiva posreduju njegovu sliku stvarnosti, koja varira od hiperrealizma do apstrakcije.

U novije vrijeme Torjanac je zapažen po ilustracijama nekoliko slikovnica u izdanju izdavačke kuće Mozaik knjiga: jedine priče za djecu velikoga irskog književnika Jamesa Joycea "Mačak i vrag“, slikovnice "Djevojčica i div“ slovenske spisateljice Neli Kordič Filipić (koja je nominirana za ovogodišnju nagradu Kiklop) i najnovijeg, iznimno maštovitog ilustriranog izdanja klasika Grigora Viteza "Kako živi Antuntun“, koje je predstavljeno na ovogodišnjem Interliberu.

Ova će večer biti pravi multimedijalni događaj, jer će Torjanac, uz pomoć projekcija pričati o svojim jedinstvenim ilustracijama, a putem Skypea će se u klubu "pridružiti“ i sam YANN MARTEL.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –