Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 03.12.2014.

Književni klub Booksa slavi 10. rođendan
Održava se
05.12.2014.

Književni klub Booksa otvorio je svoja vrata prije deset godina a cijelu je priču pokrenula udruga za promicanje kultura Kulturtreger. Preko dana Booksa je mjesto druženja i sastajanja i prostor gdje se često mogu zateći studenti koji uče za svojim računalima i stranci koji su se u Zagrebu zatekli na proputovanju, ili su se u njega doselili. U večernjim satima održavaju se brojni programi – književne večeri, kantautorske svirke uživo, putopisna predavanja, gostovanja domaćih i stranih umjetnika, aktivističke tribine.

Osim kluba udruga Kulturtreger vodi i portal za književnost booksa.hr a na istoj adresi (Martićeva 14d) je i Centar za dokumentiranje nezavisne kulture kojemu je svrha prikupljati i dokumentirati sve što se proizvodi na nezavisnoj kulturnoj sceni i što je na njoj nastalo u proteklih dvadeset godina.

Do danas se u klub Booksa učlanilo preko 12,000 osoba a popis poznatih imena koja su u proteklih deset godina gostovala u klubu proteže se od domaćih i stranih književnika (Houellebecq, Krasznahorkai, Drakulić, Jergović, Ugrešić, Strout, Keret, Ammaniti, Karakaš...), preko muzičara (Nina Romić, Ante Perković, Luka Belani, Pips, Chips&Videoclips, Bebe Na Vole, Lovely Quinces, Irena Žilić...), do putopisaca (Davor Rostuhar, Hrvoje Jurić, Kalman Žiha...) i brojnih drugih umjetnika. Booksa je ugostila i brojne festivale, umjetničke inicijative, udruge i aktiviste.  

Svojih prvih deset godina Booksa će slaviti kroz cijeli prosinac. Slavlje počinje rođendanskim tulumom, u petak 5. prosinca od 18 sati, kada će početi i crowdfunding kampanja s kojom se žele prikupiti sredstva za popravke prostora koji su nužni nakon deset godina skoro svakodnevne uporabe. Svima koji dođu na tulum bit će omogućeno sudjelovati u off-lineu, kupnjom neke od  slavljeničkih memorabilija (s logom i bez loga) – bedževa, naljepnica, torbi, piva, kuhanog vina... Uz Zle bubnjare ispred Bookse i DJ Itch (CFSN).

Nakon rođendanske zabave uslijedit će slavljeničko izdanje Radionice kreativnog pisanja proze i poezije (9.12.), koncert Škrabica s Antom Perkovićem, Ninom Romić, Lukom Belanijem i Bebe Na Vole (11.12.), Književni budoar s poznatim gostima iz Beograda, Davidom Albaharijem i Markom Šelićem Marčelom (18.12.), pub kviz 'Lova do krova' (19.12.) i dobrotvorna akcija s udrugom Futura, daj šapu (23.12).

Čestitamo Booksi 10 rođendan!

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –