Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 19.03.2018.

Predstavljena druga knjiga radova o klimatskim promjenama 'Homo climaticum 2018.'

Homo climaticum 2018.

Zelena akcija i Booksa (Udruga Kulturtreger) predstavili su „Homo climaticum 2018.“ - drugu knjigu domaće klimatske fikcije.

Knjiga je, kao i prošlogodišnje izdanje, nastala kao ishod natječaja Zelene akcije i Bookse za kratku prozu i poeziju o klimatskim promjenama, spekulativnoj fikciji te promišljanju budućnosti naše planete i čovječanstva.

U knjigu su ušla 24 prozna i poetska rada, a 5 najboljih su napisali Filip Granatir (bez naslova), Vanja Mitrović (Stabla), Nataša Ozmec (Šetnja žalom), Sandra Vlašić (Jusuf mala duša) i Nada Vukašinović (Proljeće u trgovačkom centru).

Publika je glasanjem odlučila da prvu nagradu za najbolji rad (2.000 kuna) dobiva Sandra Vlašić. Ostali finalisti dobili su poklon-paket knjiga u Booksinom izdanju.


Radovi su u knjizi i ove godine vrlo relevantni jer je postalo očigledno da se klimatske promjene ne manifestiraju samo na udaljenom globalnom jugu, već ih i mi itekako osjećamo. Primjerice, Zadar je u svega nekoliko ljetnih tjedana prošle godine srušio svjetski rekord u količini padalina u 24 h, dok je Zadarska županija istovremeno pretrpjela velike suše i razorne požare. Takvi ekstremni vremenski uvjeti na lokalnoj razini simptom su klimatskih promjena te ih možemo očekivati i u budućnosti. Upravo takvi događaji potaknuli su autore_ice u „Homo climaticumu“ na promišljanje kakva budućnost nas očekuje ako nastavimo ovim putem kao civilizacija, ali i na promišljanje može li budućnost biti bolja.

Digitalna verzija „Homo climaticum 2017.“ može se preuzeti ovdje, a knjige je u međuvremenu prevedena i na engleski jezik te je krenula u međunarodnu promociju i može se preuzeti ovdje.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –