Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 17.10.2018.

Književni petak : Harry Potter i uspon nacizma na suvremenom zapadu
Održava se
19.10.2018. u 20h

Osma tribina Književnog petka nazvana "Harry Potter i uspon nacizma na suvremenom zapadu" održat će se u petak, 19. listopada s početkom u 20 sati u Galeriji Kupola Gradske knjižnice u Zagrebu (Starčevićev trg 6).

Serijal knjiga o Harryju Potteru autorice J. K. Rowling, kao i prateći filmovi, ostavili su dubok trag u književnom i svjetonazorskom stasanju mnogih danas već odraslih ljudi. Jamačno ne bi bio tako intrigantan da, kao i sva literarno vrijedna fantastika, kroz prizmu imaginarnoga svijeta ne progovara o trenutku u kojem je nastao. S obzirom na planetarni uspjeh serijala, opravdano je pitanje čime se zapravo on bavi i čime je od samog početka privukao pažnju prvenstveno djece i mladih, ali i šire, te u kojoj mjeri ostaje aktualan i danas, više od dvadeset godina nakon objavljivanja prve knjige. 

Pisac, prevoditelj, urednik i ilustrator Aleksandar Žiljak izložit će provokativnu, ali itetako utemeljenu tezu da Harry Potter govori o usponu nacizma u suvremenom zapadnom društvu. Nacizam u ovom kontekstu shvaćen je kao stanje duha, koje se perfidno uvlači u suvremene političke svjetonazore i programe, a serijal J. K. Rowling razotkriva niz njegovih (starih i novih) strategija. (P. M.)

Aleksandar Žiljak rođen je u Zagrebu 1963. i samostalni je umjetnik od 1997. Autor je više zbirki priča i romana "Irbis", "Poseidonia", "Zagonetka Zmajskih otoka" i "Ndanabova djeca". Objavljivan i u inozemstvu te je višestruki dobitnik Nagrade SFera za ostvarenja na području znanstvene fantastike.

Urednica i voditeljica je Petra Mrduljaš.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –