Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Aleksandar Žiljak ×

Najava • 19.10.2018.

Književni petak : Harry Potter i uspon nacizma na suvremenom zapadu

Na tribini gostuje Aleksandar Žiljak koji će izložiti provokativnu tezu da Harry Potter govori o usponu nacizma u suvremenom zapadnom društvu. Nacizam u ovom kontekstu shvaćen je kao stanje duha, koje se perfidno uvlači u suvremene političke svjetonazore i programe, a serijal J. K. Rowling razotkriva niz njegovih (starih i novih) strategija.
Kritika • 21.09.2018.

Aleksandar Žiljak : Ndanabova djeca

SF se gotovo uvijek pretvara u monolog s engleskim naglaskom pa su disonantni glasovi poput Žiljakovog nužan i dobrodošao korektiv totalitarnoj hegemoniji anglosaksonske monokulture. Žiljak je jedan od rijetkih autora sposobnih iz disonance, otpora i kritike napraviti čitljivu, spektakularnu prozu koja s veseljem koristi ikoničke žanrovske 'besmislice', a da pri tome istovremeno ne pristaje i na ideološke...
Najava • 10.03.2016.

Bookvica : Daria Keršić i Aleksandar Žiljak o domaćoj fantasy književnosti

Na književnom programu Bookvica koji se održava u splitskom klubu Quasimodo razgovarat će se o domaćoj fantasy književnosti. Svoje će poglede na taj književni žanr podijeliti mlada autorica Daria Keršić i već etablirani autor fantasy i SF proze Aleksandar Žiljak, koji će publici predstaviti svoje fantasy priče okupljene u nekoliko zbirki.
Vijest • 11.12.2009.

Aleksandar Žiljak uvršten u 'The Apex Book of World SF'

Lavie Tidhar, izraelski pisac znanstvene fantastike, uredio je zbirku “svjetske” znanstvene fantastike "The Apex Book of World SF", koju je objavila američka izdavačka kuća Apex Publications. U knjigu je uvršten i Aleksandar Žiljak, ugledni hrvatski pisac fantasyja i znanstvene fantastike.
Najava • 10.11.2007.

Premijerno predstavljanje novog književnog časopisa "UBIQ"

U subotu, 10. 11. 2007., u 10 sati na glavnoj pozornici u paviljonu 6 na Interliberu biti će predstavljen novi književni časopis za znanstvenu fantastiku «UBIQ». Časopis «UBIQ» je književni časopis po prvi puta otvara prostor u suvremenoj hrvatskoj književnosti i teoriji za profesionalno, kritičko i akademsko bavljenje znanstvenom fantastikom. Predstavit će glavni urednici Aleksandar Žiljak i Tomislav...