Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 09.11.2007.

Premijerno predstavljanje novog književnog časopisa "UBIQ"
Održava se
10.11.2007.

U subotu, 10. 11. 2007., u 10 sati na glavnoj pozornici u paviljonu 6 na Interliberu Biti će predstavljen novi književni časopis za znanstvenu fantastiku «UBIQ». Predstavit će ga glavni urednici Aleksandar Žiljak i Tomislav Šakić, urednički dvojac odgovoran za "Ad Astru - antologiju hrvatske znanstvenofantastične novele 1976. - 2006." (Mentor, 2006.) te Zoran Roško, urednik 'Zareza' i član uredništva 'UBIQ'-a te Nikica Gilić, profesor filmologije s komparativne knjizevnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i član Savjeta 'UBIQ'-a.    

«UBIQ» je književni časopis po prvi puta otvara prostor u suvremenoj hrvatskoj književnosti i teoriji za profesionalno, kritičko i akademsko bavljenje znanstvenom fantastikom. Ovaj časopis nastaje u tradiciji hrvatskih književnih časopisa, što dosad nije bilo slučaj u domaćoj znanstvenoj fantastici: naime, podjednako je posvećen novim književnim radovima domaćih pisaca, kao i teoriji i kritici znanstvene fantastike.  

Urednici Tomislav Šakić i Aleksandar Žiljak izuzetno su ponosni na činjenicu što u uredništvu i Savjetu časopisa sudjeluje  niz eminentnih književnika i kritičara, poput Darka Suvina, Zorana Kravara, Nikice Gilića, Zorana Roška, Darka Macana i drugih.  

U prvom broju «UBIQ», u književnom dijelu zorno ocrtava današnje stanje hrvatske znanstvene fantastike, gdje se, uz provjerena imena poput Branka Pihača i Milene Benini, nalaze i mladi autori u usponu, dok teorijski dio donosi hrvatsku premijeru novih radova Darka Suvina, vodećeg svjetskog teoretičara znanstvene fantastike, te esej o J. R. R. Tolkienu komparatista Zorana Kravara, javnosti poznatog po nedavnim radovima o antimodernizmu.  

Ime časopisa dolazi od latinske riječi 'ubique' - posvudašnji - a inspirirano je romanom 'Ubik' Philipa K. Dicka. 'Ubik' je kod Dicka sredstvo koje simulakrum oko nas čini realnijim, a dolazi u raznim oblicima, od spreja do jela i pila. Prikladno je časopis za znanstvenu fantastiku - žanr koji kritički promišlja nas same - nazvati po tom, kod Dicka, sveprisutnom a opet nedosežnom sredstvu.  

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –