Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 11.12.2009.

Aleksandar Žiljak uvršten u 'The Apex Book of World SF'

Lavie Tidhar, izraelski pisac znanstvene fantastike, uredio je zbirku “svjetske” znanstvene fantastike "The Apex Book of World SF", koju je upravo objavila nezavisna američka izdavačka kuća Apex Publications (SAD).

U knjigu je uvršten i Aleksandar Žiljak, ugledni hrvatski pisac fantasyja i znanstvene fantastike, ilustrator, suurednik "Ad Astre, antologije hrvatske znanstvenofantastične novele 1976-2006", te suurednik književnog časopisa za znanstvenu fantastiku "Ubiq".

Žiljak je zastupljen novelom "Večer u Gradskoj, s Lidijom u mislima", izvorno objavljenoj u SFerinoj zbirci "Krhotine svjetov"a 1999. godine. Ta je priča već tiskana triput u inozemstvu, u "Futuro Europa" (Italija), "Nova" (Njemačka) i na sajtu Phantasm (Danska).

“Svjetske” znači neengleske – u knjigu su uvršteni S. P. Somtow s Tajlanda, Jetse de Vries iz Nizozemske, Guy Hasson iz Izraela, Han Song iz Kine, Kaaron Warren s Fidžija, Yang Ping iz Kine, Dean Francis Alfar s Filipina, Nir Yaniv iz Izraela, Jamil Nasir iz Palestine, Tunku Halim iz Malezije, Aliette de Bodard iz Francuske, Kristin Mandigma s Filipina, Aleksandar Žiljak iz Hrvatske, Anil Menon iz Indije, Mélanie Fazi iz Francuske, te Zoran Živković iz Srbije.

Povodom izlaska zbirke, portal SF Signal objavio je seriju intervjua sa zastupljenim autorima, među kojima o svojem pisanju, SF-u u Hrvatskoj te "Ubiqu" govori i Aleksandar Žiljak.

Intervju s Aleksandrom Žiljkom čitajte na OVOM linku!

Uz Žiljka, iz naših krajeva uvršten je svim domaćim esefičarima poznati Zoran Živković, čijim se imenom, uostalom, naslovnica i diči, budući da je Živković – nekoć poznatiji kao nezavisni izdavač naučne fantastike (Polaris) i autor "Enciklopedije naučne fantastik"e (za koju je dobio Nagradu SFERA) – u novije vrijeme postao ugledni pisac fantastike i primio World Fantasy Award.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –