Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 23.05.2016.

Književnost, između : Antonela Marušić
Održava se
24.05.2016. u 19h

Do isteka zaliha Verde Nora

Gošća Booksinog Književnog budoara u utorak 24. svibnja u 19 sati je Antonela Marušić, u književnim krugovima poznatija kao Nora Verde.

Osim književnošću, Marušić se niz godina bavi i novinarskim radom. Radila je kao dopisnica Slobodne Dalmacije, a posljednjih je godina uređivala, pisala i piše za tjedne i dnevne novine i portale VoxFeminae, Kulturpunkt, Moderna vremena, CroL, T-portal, posvećujući najviše pozornosti kulturi, glazbi, civilnom društvu, televiziji, ljudskim pravima i nezavisnim medijima. Osim što je jedna od malobrojnih afirmiranih ženskih glasova u domaćoj glazbenoj kritici, Antonela je i jedna od rijetkih novinarki koja je dosljedno kritički pisala i prozivala patrijarhat u tom polju i pisala o poziciji glazbenih kritičarki, ali i širim temama potpore (odnosno njenog izostanka) nezavisnom glazbenom izdavaštvu, potrebama za podrškom i prepoznavanjem mladih bendova i nezavisne scene u nastajanju te se kritički osvrtala na institucije glazbenih nagrada kao što je Porin.

Dunja Kučinac, voditeljica tribine, s autoricom će razgovarati o njenim književnim i novinarskim iskustvima, fokusirajući se na temu glazbe i glazbene kritike. Ima li ikakvih analogija između njenog iskustva spisateljice i glazbene kritičarke – kako onog autorskog, tako i „radničkog“? Zašto je tako malo žena u polju domaće glazbene kritike, osobito u mainstream medijima? Pišu li žene umjetničke, odnosno književne tekstove i eseje o glazbi, kao što su to učinili, primjerice, pisci i novinari Ante Perković, Marko Pogačar i Andrija Škare? Postoji li išta specifično u odnosu glazbene kritike prema suvremenim domaćim glazbenicama? Koliko se u tome razlikuju mainstream i nezavisna scena? Ovo su neka od pitanja o kojima će se razgovarati na tribini u utorak u Booksi.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –