Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 15.04.2019.

Kolumnist i filmski kritičar Jurica Pavičić i književna kritičarka i esejistica Katarina Luketić razgovaraju u Booksi
Održava se
16.04.2019. u 19:30h

Jurica Pavičić

Knjiga o jugu Pavičić Jurica
Crvena voda Pavičić Jurica

U utorak, 16. travnja u 19.30 sati u klubu Booksa će u književnom programu gostovati poznati pisac, kolumnist i filmski kritičar Jurica Pavičić, a s njim će razgovarati književna kritičarka i esejistica Katarina Luketić.


Kao novinar, kolumnist, romanopisac, scenarist, filmski kritičar, pisac znanstvenih studija – Jurica Pavičić je, bez sumnje, jedan od najplodnijih i najutjecajnijih domaćih autora. Njegov posljednji roman Crvena voda (2017.) dobio je nagrade Fric (tjednika Express) i Ksaver Šandor Gjalski (Društva književnika Hrvatske) a bio je i u finalu nagrada Meša Selimović i Tportala za najbolji roman.

Njegova posljednja nefikcionalna knjiga: "Knjiga o jugu" (2018.) spada u vrh domaće esejistike i kulturologije, prikazujući ovdašnji mediteranizam na način na koji to ne čini niti jedna druga knjiga prije nje. Istovremeno, njegove subotnje kolumne u Jutarnjem listu već godinama se čine kao jedan od rijetkih preostalih medijskih otoka kritičkog i slobodnog pisanja u nas. Raniji radovi – još šest romana, dvije zbirke priča, scenariji, studije o hrvatskom i jugoslavenskom filmu itd. (za koje je također dobio važna priznanja) – svjedoče o Pavičićevu kontinuiranom i visoko vrijednom književnom, kritičarskom i znanstvenom angažmanu.


Katarina Luketić i Jurica Pavičić razgovarat će o njegovoj poetici proze, mediteranskoj antropologiji i društvenoj kritici; o "Crvenoj vodi" i "Knjizi o jugu" kao i o samom pristupu pisanju i potencijalima raznih žanrova. Neizbježne teme bit će: Dalmacija i Jug, modernizacija, tranzicija i stagnacija, naši „nedovršeni poslovi i nedovršene kuće" o kojima Pavičić ustrajno piše iz knjige u knjigu.

Jurica Pavičić

Knjiga o jugu

  • Profil 11/2018.
  • 296 str., meki uvez
  • ISBN 9789533136660
  • Cijena 99.00 kn

'Knjiga o jugu' zbirka je eseja Jurice Pavičića o hrvatskom Jugu (Dalmaciji), srednjoeuropskom Jugu (Jadranu) te sveeuropskom Jugu (Mediteranu). Nastojeći izbjeći stereotipne turističke slike, autor se bavi jadranskim i mediteranskim prostorom kao prostorom nedovršene modernizacije, osuđenim na stalne nove početke.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –