Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 24.09.2014.

Kreće KNJIZ - veselo natjecanje u znanju iz književnosti
Održava se
26.09.2014.

U organizaciji portala za knjigu i kulturu čitanja Moderna vremena Info a uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture RH u Hrvatskoj se u sezoni 2014./2015. održava književni kviz zgodnog naziva "Knjiz".

Knjiz je pokrenut s idejom obogaćivanja kulturnog života u Hrvatskoj a održavat će jednom mjesečno u pet hrvatskih gradova - Osijeku, Rijeci, Splitu, Šibeniku i Zagrebu.

Želja nam je kroz natjecanje u znanju iz književnosti približiti knjiške teme širokoj publici te uz dozu intelektualne razbibrige i vedrog nadmetanja, omogućiti književnosti (pa i onoj 'najtežoj') da prodre do što više ljudi, neizravno, bez previše mudrovanja i u ugodno provedenom vremenu. Kroz pitanja različitih razina zahtjevnosti tu će svatko saznati ponešto zanimljivo o životima pisaca i njihovim djelima (s naglaskom na domaću književnost, domaća izdanja i autore) i uz to se natjecati u veselom okruženju i pri tom osvojiti vrijedne nagrade.

Za svaku rundu Knjiza osigurane su nagrade - naravno knjige, a pokrovitelji su hrvatski nakladnici. Pokrovitelj rujanskog izdanja Knjiza je izdavačka kuća V.B.Z., koja je pobjedničkim ekipama Knjiza osigurala vrijedne nagrade - knjige domaćih autora (Zorana Ferića, Igora Mandića, Vedrane Rudan, Ivane Simić Bodrožić, Branislava Glumca, Predraga Matvejevića, Bekima Serjanovića, Ankice Tomić i dr.)

Prvo kolo Knjiza koje je na rasporedu u mjesecu rujnu održava se u sljedećim terminima i na ovim lokacijama:

- 26. 9. u Zagrebu, Potepuh bar (Opatovina 5), s početkom u 20 sati
- 26. 9. u Rijeci, Klub mladih Rijeka (Erazma Barčića 9/a), s početkom u 20 sati
- 29. 9. u Šibeniku, Klub Azimut (Obala Palih Omladinaca 2), s početkom u 20 sati
- 29. 9. u Osijeku, Barcelona Pub (Vukovarska 4a), s početkom u 20 sati
- 30. 9. u Splitu, kavana Le Monde (Plinarska 6), s početkom u 20 sati

Knjiz će se jednom mjesečno odvijati u svih pet gradova, po uzoru na poznati format pub kviza. Za Knjiz se prijavljuju natjecateljske ekipe (od 2 do 5 članova) a prijavljuju se pod zajedničkim imenom ekipe. Svi zainteresirani za sudjelovanje u Knjizu prijavu sudjelovanja mogu poslati na: info (at) mvinfo.hr, ili jednostavno, sa svojom natjecateljskom ekipom u naznačeno vrijeme posjetiti lokaciju održavanja Knjiza u njihovom gradu. Najvjernije ekipe bit će posebno nagrađene!

No to nije sve -
KNJIZ TE VODI U PRAG!

Ne boj se književnoga brka,
nemoj da ti bude frka,
ako ti je knjiga draga,
Knjiz te vodi sve do Praga!

Prvi Knjiz održan je u sklopu Noći knjige, 23. travnja 2014., kao natjecanje hrvatskih gradova u poznavanju književnosti u kojem su sudjelovale ekipe natjecatelja iz Splita, Zagreba, Rijeke, Šibenika i Osijeka, a pobjedu u natjecanju odnijela je ekipa iz Osijeka (Koke)!

Specijalno izdanje Knjiza koje uključuje natjecanje među gradovima, održat će se po drugi put u Noći knjige 2015., a glavna nagrada pobjednicima bit će europsko putovanje za dvoje u rodni grad slavnog pisca Franza Kafke - Prag. Nagradu je osigurala putnička agencija F-tours d.o.o. iz Splita!

***

Uz Moderna vremena Info, kao organizatora, partneri u projektu su: Hrvatski kviz savez, Rijeka pub kviz, Barcelona Pub - Osijek, Klub Azimut - Šibenik, Caffe Le Monde - Split.

Pokrovitelji: putnička agencija F-tours d.o.o. iz Splita & hrvatski nakladnici. Pokrovitelj rujanskog izdanja Knjiza je nakladnička kuća V.B.Z.

Projekt se održava uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture RH.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –