Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Kritika • Piše: Sven Popović • 20.05.2012.

Krist Novoselic : Grunge & građani

Pri prvom pogledu na koricu knjige blagoglagoljivog naslova "Grunge & građani" (u originalu Of Grunge and Government: Let's Fix This Broken Democracy) autora Krista Novoselica, nekadašnjeg basista kultne Nirvane, čovjek lako pretpostavi da će se raditi o politički osviještenom tekstu. I dok njegov bivši kolega Dave Grohl trese arene svojom emtivijevskom rock grupom Foo Fighters, Krist se proteklih nekoliko godina aktivno (osim glazbom) bavio politikom.

S obzirom da se radi o basistu generacijskog benda koji je zračio nihilizmom i bijesom dalo bi se pretpostaviti da će knjiga biti pisana u tom tonu. No s obzirom na njegove godine bilo bi smiješno da  je u pitanju ton ciničnog momka koji nikad nije izašao iz puberteta i kojem se ideja prosvjeda i otpora svodi na sjedenje, rezignirano trkeljanje i obilnu konzumaciju narkotika. Srećom, takvo što je u ovoj knjizi samo predmet kritike. Nadalje, spominjanje Kurta Cobaina svedeno je na minimum, i nema traga romantiziranju tragično preminulog frontmena. Njegovim riječima: ''Naučio sam odvajati Kurta Cobaina osobu od Kurta Cobaina božanstva. ''

Dakle, o čemu se ovdje radi? Bivši basist Nirvane inteligentno gradi "priču". Počinje s ranim jadima. Odrastanjem u malenom gradu u malenoj saveznoj državi. Progovara o nastanku jedne scene, jednog pokreta koji će postati poznat kao grunge, dosegnuti svoj vrhunac ranih devedesetih, i umrijeti na MTV-u, nakon što izgubi svoj subverzivni potencijal i postane dio mainstreama. Kasnije nastupa zaokret. Dolazi do transformacije od buntovnog glazbenika do prvoborca za različite reforme (reforme izbora i reforme raznih zakona o glazbi).

Novoselic koristi knjigu kao platformu za promicanje ideje inkluzivne demokracije i usput poseže za biografskim elementima kako bi poentirao. Autorova je ideja popraviti pokvarenu demokraciju ne rušenjem, već postojećim mehanizmima. Svjestan je činjenice da je sustav poprilično korumpiran i kvaran, no po tom pitanju kaže sljedeće: ''Pogriješio sam u tome što sam licemjerje, zloporabu moći i pobačaje naših pokvarenih izbora poistovjetio s demokratskim sustavom", i s gađenjem gleda na letargične, kavanske revolucionare i huligane koje na prosvjed dolaze samo kako bi radili nerede. Smatra da neredi ne stvaraju nikakve trajne promjene, tako da jedini izlaz vidi u nenasilnim, demokratskim inicijativama.

Još jedna stvar koju Novoselic oštro kritizira je sistem izbora, izbornih jedinaca i status manjih stranaka. Daje primjer nezavisnog kandidata, Ralpha Nadera, kojeg su mnogi optužili da je "ukrao" dio demokratskih glasova i tako omogućio još jednu pobjedu republikanaca. Novoselic kaže kako je: ''Nader bio ispljuska poput zločestog dječačića samo zato jer je poželio postati predsjednik i dovesti u pitanje dvostranački konsenzus o glavnim temama." Sličan problem pronalazi u konceptu izbornih jedinica koje stranke kroje kako im paše, tako da te jedinice poprimaju bizarne oblike kada ih se gleda na karti.

Tehnički gledano, tu stranke biraju svoje birače umjesto da bude obrnuto. Novoselic predlaže nekoliko reformi glede sustava glasovanja, i to poprilično suvislih. Jedna od njih je Instant Runoff Voting (IRV) gdje se za kandidate glasa po redu naklonosti, tako da ako osoba izbori većinu kao prva mogućnost, izbori su gotovi. Tako se riješava problem takozvanih prosutih glasova i ovakav bi sustav ohrabrio građane da glasuju jer bi osjetili da njihov glas istinski važi.

U konačnici se nema što više nadodati, "Grunge & građani"  je pitko i zanimljivo štivo. Autor inteligentno pristupa problemima koji nisu isključivo američki. Pitanje demokratskih procesa i nenasilnih prosvjeda aktualna je tema posvuda, pa tako i kod nas. Osvježavajuće je pročitati aktivističku knjigu koja problemima pristupa na ovaj način, tj. koja nastoji sustav popraviti već postojećim mehanizmima.

Knjiga nije revolucionarna (ni po idejama ni po tendencijama) no nudi zanimljiv pogled na stvari i svakako je se isplati pročitati. Ako ništa, kao djelo inteligentnog rokera i aktivista.

 
Krist Novoselic: "Grunge & građani"
Preveo Denis Peričić

Šareni dućan, 2012.

( Ovaj tekst koji se ekskluzivno objavljuje na MV Info portalu zajednički je financiran od strane MV Info i udruge za zaštitu prava nakladnika ZANA )

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –