Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 05.03.2019.

Meridijani predstavljaju knjigu ekohistorijskih ogleda Drage Roksandića 'Čovjek i prostor - čovjek u okolišu'
Održava se
07.03.2019. u 12h

Drago Roksandić: Čovjek i prostor - čovjek u okolišu

U četvrtak 7. ožujka 2019. godine u 12 sati u Auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu (Trg Republike Hrvatske 14) nakladnička kuća Meridijani iz Samobora predstavit će knjigu ekohistorijskih ogleda Drage Roksandića "Čovjek i prostor - čovjek u okolišu".

Nakon prigodnog pozdravnog slova rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa, o knjizi će govoriti prof. dr. sc. Željko Holjevac, izv. prof. dr. sc. Dubravka Božić Bogović, dr. sc. Dubravka Mlinarić i autor Drago Roksandić.

Predstavljanje će moderirati direktorica i glavna urednica Izdavačke kuće Meridijani Petra Somek, prof. i izv. prof. dr. sc. Hrvoje Petrić.
 

“Iz brojnih tekstova u ovoj knjizi jasno je kako pristup okolišu u povijesnoj perspektivi pretpostavlja suradnju stručnjaka iz mnogih znanosti (humanističkih, tehničkih, prirodnih i društvenih) i kvalitetan, znanstveno utemeljeni dijalog među njima. Nadam se kako će ova knjiga koja kumulira niz kompleksnih znanja iz ekohistorije i više drugih disciplina, u nizu studija slučaja, pomoći u uspostavljanju mostova za buduću suradnju sa drugim znanstvenicima iz humanističkih, tehničkih, prirodnih i društvenih znanosti. Na kraju otvaraju mi se pitanja kojom učinkovitošću ovakav pristup koji zagovara profesor Roksandić može potaknuti daljnje inovacije i otvoriti novu perspektivu izučavanja povijesti, odnosno jesu li pojava i brz razvoj ekohistorije moda ili potreba vremena u kojem živimo? Time se neizbježno postavlja i pitanje, koje je profesor Roksandić formulirao još 2002. godine, a koje se svodi na dilemu treba li ekohistorija biti jedna od sve brojnijih posebnih disciplina u historijskoznanstvenim istraživanjima ili se u njezinom slučaju radi o novoj historijskoj znanosti, dovoljno vitalnoj da na kvalitativno nov način asimilira problematike posebnih historiografskih disciplina.“

Hrvoje Petrić

Drago Roksandić

Čovjek i prostor, Čovjek u okolišu : Ekohistorijski ogledi

  • Meridijani 10/2018.
  • 432 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532392098

Knjiga 'Čovjek i prostor, Čovjek u okolišu : Ekohistorijski ogledi' sadrži izbor od dvadeset i četiri rada Drage Roksandića, redovitog profesora u trajnom zvanju na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U knjizi autor analizira pojam ekohistorije, a zatim u ekohistorijskim ogledima razmatra pojedine teme.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –