Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 08.11.2018.

Miloš K. Ilić dobitnik nagrade 'Edo Budiša' za 2017. godinu
Održava se
15.11.2018. u 18:03h

Književna nagrada Istarske županije "Edo Budiša" za 2017. godinu bit će dodijeljena u četvrtak 15. studenoga u 18 sati u pazinskoj Kući za pisce – Hiži od besid, dobitniku nagrade Milošu K. Iliću za djelo "Umorni kao psi" (Partizanska knjiga, Kikinda).

Osim nagrađene knjige, ove je godine na natječaj pristiglo četiri naslova: zbirka "Transparentne životinje" (Partizanska knjiga, Kikinda) autora Stefana Boškovića, zbirka Mirka Božića "Kristalno zvono" (Fraktura, Zaprešić), zbirka "Svaka dobija" (Partizanska knjiga, Kikinda) autora Dimitrija Bukvića, te zbirka "Kad sam padala u travu" autorice Naide Mujkić (Centar za obrazovanje i kulturu Tešanj, Tešanj).

O dobitniku nagrade odlučio je žiri u sastavu Vanesa Begić, Boris Koroman, Ivana Ujčić i Neven Ušumović. U obrazloženju nagrade žiri ističe da je riječ o "izvanredno dramatiziranim pričama s bravuroznim osjećajem za suspens. Zbirku konceptualno objedinjuje mjesto zbivanja - Nedođin s okolicom (prepoznajemo motive srpske ravničarske provincije) - pa čitatelj stječe dojam da se neprestano nalazi u istom svijetu. To je svijet neispunjenih ljubavi, neiskazane bliskosti, surove tjelesnosti i velikih socijalnih razlika. Pripovijedanje odlikuju originalni detalji, fluidna sintaksa, kao i uvjerljivi dijalozi. Postupnom gradacijom fantastike, opscenosti i nasilja u zbirci, Milošu K. Iliću uspjelo je napisati knjigu izuzetne imaginacije i provokativnosti".

Miloš K. Ilić rođen je u Pančevu 1987. godine. Kratke priče objavljuje od svoje petnaeste. Prvu zbirku priča "Priče o pivu" objavila mu je beogradska Laguna 2008. godine.
 

Godišnja književna nagrada Istarske županije „Edo Budiša“ dodjeljuje se u spomen na rovinjskog književnika Edu Budišu, čije je djelo unatoč preranoj smrti ostavilo snažno i prepoznatljivo nasljeđe u istarskoj i hrvatskoj književnosti, pogotovo u kratkim pripovjedačkim formama. Nagrada se dodjeljuje autoru do 35 godina starosti kojemu je u prošloj godini objavljena zbirka kratkih priča ili na području s kojeg nije potreban prijevod na hrvatski jezik (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora). U konkurenciju ulaze i mladi autori iz zemalja Srednje i Južne Europe čiji je prijevod zbirke objavljen na navedenom području. Nagrada se dodjeljuje od 2012. godine, a dosadašnji dobitnici su Srđan Srdić, Marko Pogačar, Bojan Krivokapić, Ivana Bodrožić, Lejla Kalamujić i Rumena Bužarovska.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –