Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 09.07.2020.

Moderna vremena pokrenula Top listu najprodavanijih knjiga

Moderna vremena s ponosom objavljuju da smo pokrenuli novi projekt – Top listu najprodavanijih knjiga prema podacima o prodaji u knjižarama. Top lista objedinjuje mjesečne izvještaje o prodaji koji se prikupljaju iz knjižara širom Hrvatske.

Projekt Top lista knjiga pokrenut je s ciljem informiranja šire javnosti o najprodavanijim naslovima u Hrvatskoj, iz područja beletristike, publicistike i knjiga za djecu, ali i ostalih tematskih niša i žanrova. Kroz ove informacije čitalačka publika ima priliku informirati se i o novitetima na tržištu, što Top listu knjiga čini dodatnim alatom u poticaju na čitanje, ali nikako manje važno, na prodaju aktualnih izdanja.

Redovno praćenje prodaje knjiga u knjižarama, odnosno top liste uobičajeni su format u svijetu knjiga, a nakon dužeg vremena izbivanja takav projekt je opet dostupan u Hrvatskoj. O važnosti prikupljanja informacija o prodaji iz knjižarske mreže govori i podatak iz godišnjeg istraživanja hrvatskog tržišta knjiga koji pokazuje da čitatelji odluku o kupnji najčešće donose na mjestu kupnje odnosno u knjižari, a distribucija i prodaja kroz knjižarsku mrežu čini oko 47% prodajnog udjela. 

Top lista objedinjuje mjesečne izvještaje o prodaji koje Moderna vremena prikupljaju iz reprezentativnog uzorka od 30-ak knjižara u Hrvatskoj, a broj uključenih knjižara s vremenom će se povećavati. 

Top liste prema različitim tematskim ili žanrovskim kriterijima

toplistaknjiga.hr

Projekt Top lista knjiga temelji se na većem broju generiranih top-listi segmentiranih po različitim tematkim ili žanrovskim kriterijima, koji odražavaju i raznolikost interesa šire čitateljske publike. Najprodavanije naslove tako je moguće pregledavati kroz pojedinačne top liste iz područja: Publicistika / Strana književnost / Hrvatska književnost / Knjige za djecu i mlade / Slikovnice / Društvo, politika, povijest / Biografije i memoari / Popularna znanost i tehnologija / Putopisi i putovanja / Hrana i kuharice, i dr. 

Svaka od navedenih pojedinih top listi donosi pregled najprodavanijih naslova kroz jednomjesečno razdoblje. Klikom na pojedini naslov moguće je dobiti osnovne informacije (autor, nakladnik, prevoditelj, cijena) a link "Više o knjizi" vodi na stranice portala Moderna vremena gdje je moguće dobiti cjelovite informacije o pojedinom naslovu (za one naslove koji se nalaze u bazi MV).

Trend ukupne prodaje graf je koji prikazuje prodaju knjige kroz mjesece, i aktivirat će se kroz vrijeme, odnosno kako se top lista bude mjesečno nadopunjavala.

Top lista najprodavanijih naslova u hrvatskim knjižarama objavljivat će se u mjesečnom ritmu na stranici Top lista knjiga (https://toplistaknjiga.hr) na kojoj je trenutno moguće vidjeti koje su knjige bile najprodavanije u mjesecima travnju i svibnju 2020., a uskoro će biti objavljeni i novi podaci o prodaji, iz mjeseca lipnja.

Projekt Top lista knjiga sufinanciran je sredstvima Ministarstva kulture RH u sklopu natječaja "Poduzetništvo u kulturnim i kreativnim industrijama za 2019."

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –