Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 15.03.2016.

Na Bookvici gostuju Jasna Jasna Žmak i Goran Ferčec
Održava se
17.03.2016. u 20:30h

Najnovije izdanje književnog programa Bookvica koje će se održati u četvrtak 17. ožujka u 20,30 sati u splitskom klubu Quasimodo u goste dovodi dvoje autora čije su knjige posljednjih mjeseci zadobile poprilično medijske pozornosti: Gorana Ferčeca, koji je u studenom prošle godine objavio hvaljenu zbirku eseja „Priručnik za jučer“ (Fraktura, 2015.) i Jasnu Jasnu Žmak, koja je otprilike u isto doba objavila svoj prvi roman / zbirku priča „Moja ti“ (Profil, 2015.).

Osim što će gost i gošća predstaviti svoja najnovija književna djela i čitati ulomke iz njih, bit će razgovora i o položaju pisaca i drugih kulturnih radnika u nas, o odnosu prema radu nekad i danas, o odnosu prema jeziku i stvarnosti u literaturi, o ljubavi koja ne priznaje granice i norme, o rodnim identitetima, muško-ženskim podjelama i odnosima, predrasudama, konzervativizmu, aktivizmu, kulturnim politikama, prosvjedima i kompromisima. Budući da su oboje autora dramski pisci, razgovarat će se i o odnosu književnosti i kazališta te o sličnostima i razlikama u pisanju dramskog pisma, romana i eseja.

I publika će imati priliku sudjelovati u razgovoru, a najsretnije posjetitelje očekuju knjige na dar.

Voditeljica Bookvice je Patricija Vodopija.

Goran Ferčec

Foto: readcentral.org

Priručnik za jučer Ferčec Goran

Goran Ferčec (1978., Koprivnica) je pisac, dramatičar i dramaturg. Studirao je polonistiku, povijest umjetnosti i dramaturgiju u Zagrebu. Autor je proznih i izvedbenih tekstova, koji su izvođeni u zemlji i inozemstvu, prevođeni na njemački, engleski i slovenski jezik te objavljivani u domaćoj i stranoj stručnoj pe­riodici te na Trećem programu Hrvatskog radija. Suradnik je i autor mnogih kazališnih projekata i radova iz polja suvremenih izvedbenih umjetnosti. Objavio je roman „Ovdje neće biti čuda“ (Fraktura, 2011.). Kao dramaturg dobitnik je Nagrade austrijskog kulturnog foruma 2007., Nagrade Veljko Maričić 2011., Nagrade hrvatskog glumišta 2014., Nagrade Festivala Borštnikovih susreta 2014. i 2015. Voditelj je radionice pisanja u Centru za kreativno pisanje u Zagrebu.

 

Jasna Jasna Žmak

Jasna Žmak (Foto: Tanja Draškić Savić)

Moja ti Žmak Jasna Jasna

Jasna Žmak (1984., Pula) diplomirala je dramaturgiju na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, gdje je od 2012. zaposlena kao znanstvena novakinja. Autorica je tekstova "Samice" (2011.) i "Istovremeno drugi" (2012.) premijerno izvedenih u Istarskom narodnom kazalištu – Gradskom kazalištu Pula. Kao dramaturginja i asistentica režije surađivala je na mnogim domaćim i inozemnim predstavama i projektima. Dobitnica je nagrade Routledge za najbolju studentsku prezentaciju na 15. svjetskoj konferenciji PSi. Od 2009. članica je upravnog odbora Centra za dramsku umjetnost u Zagrebu i članica uredništva časopisa za izvedbene umjetnosti Frakcija te umjetnička urednica festivala Filmske mutacije. Bivša je članica uredništva internetskog portala posvećenog domaćem dramskom pismu drame.hr. 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –