Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 15.02.2010.

Nada Mihelčić i Tomislav Torjanac dobitnici Nagrade 'Grigor Vitez' za 2009.

Iako organizatori obavijest još nisu prosljedili medijima, saznajemo da je dobitnica književne nagrade "Grigor Vitez" za 2009. godinu književnica Nada Mihelčić za knjigu "Zeleni pas", u izdanju Naklade Lukom iz Zagreba. Istovremeno, nagradu za najbolju ilustraciju dobio je Tomislav Torjanac za illustriranje slikovnice "Kako živi Antuntun" Grigora Viteza u izdanju Mozaik knjiga iz Zagreba.

Žiri je radio u sastavu: Dubravka Zima (predsjednica), Zvonko Todorovski (podpredsjednik) i članovi Sanja Polak, Joško Marušić i
Branko Vujanović te tajnica Saveza društava "Naša djeca" Snježana Krpelj.

Nagrada "Grigor Vitez" je osnovana je 1967. godine, i prva je i najstarija nagrada za književna i likovna dostignuća u knjigama za djecu, autora koji žive i djeluju na području Hrvatske.

Svečana dodjela Nagrade "Grigor Vitez" održat će se 24. veljače 2010. u Zagrebačkom kazalištu lutaka.


***

"Nada Mihelčić svojim roman, vješto i dobro napisanim i za "odrasle čitatelje", uspijeva ispisati snažnu osudu ovisnosti i pakla droge u koji upadaju mladi ljudi, bez imalo dociranja i eksplicitnih moralizatorskih stavova. Bez "poučavateljskog garda", pronalazeći snage i za humor u svim tim tragičnim događajima, bez laži i senzacionalizma, 'Zeleni pas' funkcionira gotovo kao sociološka studija posljedica koje problem ovisnosti ostavlja na obitelji, ali i dinamičan roman koji ima sve odlike bestselera za mlade, čemu svakako pridonosi i korištenje urbanog, mladalačkog jezika kojim autorica odlično vlada i daje mu potrebnu funkciju."

( iz kritike Jagne Pogačnik )

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –