Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: S.V. - MV • 09.07.2014.

Nagrada 'Vicko Andrić' za životno djelo akademiku Nenadu Cambiju

Na sjednici  Odbora Nagrade "Vicko Andrić" održane  1. srpnja 2014. u Ministarstvu kulture RH odlučeno je se da Nagrada ″Vicko Andrić″, koja se dodjeljuje za izvanredna postignuća u području zaštite kulturne baštine u Hrvatskoj, za 2013. godinu dodijeli akademiku Nenadu Cambiju za životno djelo, jer je  svojim  izvanrednim doprinosom i radom na zaštiti kulturne baštine obilježio vrijeme u kojem je djelovao.

Njegov rad čini zaokruženu cjelinu, a njegova djela i ostvarenja ostaju trajno dobro Republike Hrvatske. U svojoj je karijeri postigao zapažene rezultate u izučavanju i zaštiti arheoloških lokaliteta i spomeničke baštine i to ne samo u Splitu i Zadru gdje je bio dugogodišnji ravnatelj Arheološkog muzeja, profesor na fakultetu i predsjednik Književnog kruga, nego i radom na brojnim lokalitetima duž Jadranske obale.

Nagrada se dodjeljuje kao godišnja  nagrada, koju su ove godine dobili arhitekti Maja Gorijanc Čumbrek i Mladen Perušić, kao nagrada za životno djelo te kao nagrada za doprinos lokalnoj zajednici koja je dodijeljena KUD-u Oštrc.


Godišnja nagrada dodjeljuje se pojedincima i pravnim osobama za njihov izvanredan doprinos u zaštiti kulturne baštine koji su ostvarili tijekom protekle godine. Nagrada za životno djelo dodjeljuje se istaknutim pojedincima koji su svojim izvanrednim doprinosom i radom na zaštiti kulturne baštine obilježili vrijeme u kojem su djelovali i čiji rad čini zaokruženu cjelinu, a njihova djela i ostvarenja ostaju trajno dobro Republike Hrvatske. Nagrada za doprinos lokalnoj zajednici dodjeljuje se pojedincima ili udrugama civilnoga društva za doprinos lokalnoj zajednici na očuvanju ili promociji kulturne baštine.


Sjednici Odbora Nagrade prisustvovali su Sanja Šaban, pomoćnica ministrice kulture i predsjednica odbora te članovi odbora mr. sc. Branka Šulc, dr. sc. Žarko Španićek, prof. Ranka Saračević Würth, prof. Drago Miletić, prof. Marija Valjato Fabris, akademik Radoslav Tomić i dr. sc. Zrinka Paladino.

Dodjela Nagrade održat će se krajem rujna, u sklopu obilježavanja manifestacije Dani Europske baštine.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –