Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV / Culturenet • 30.03.2015.

Nagrada Višnja Machiedo Viktoru Žmegaču za knjigu eseja 'Europa X 10'


Nagrada Višnja Machiedo Hrvatskog P.E.N. centra za 2014. godinu, koja se dodjeljuje za književnu esejistiku, uručena je u petak za knjigu eseja "Europa X 10" akademiku Viktoru Žmegaču u vili Arko u Zagrebu.

Odluku prosudbenoga odbora za izbor ovogodišnjega dobitnika obrazložio je akademik Tonko Maroević ocijenivši kako se deset Žmegačevih eseja u knjizi "Europa X 10" plodonosno zauzimaju za europski duh i kulturu, koju karakterizira od njezinih početaka individualnost i originalnost. Akademik Žmegač daje duboke uvide u duh europske kulture, istaknuo je dodavši kako zaokruženim prikazom taj duh unosi u Hrvatsku.

Akademik Žmegač istaknuo je kako je posebno ponosan upravo na nagradu Višnja Machiedo. Višnja Machiedo je bila žarište duha, kulture i emotivnosti, rekao je.

Deset Žmegačevih eseja u knjizi "Europa X 10" plodonosno zauzimaju za europski duh i kulturu, koju karakterizira od njezinih početaka individualnost i originalnost.

Europa x 10 Žmegač Viktor


Viktoru Žmegaču uručena je plaketa i novčana nagrada od 10 tisuća kuna. Nagrada Hrvatskog P.E.N. centra dodjeljuje se kao godišnja nagrada za najbolje književno-esejističko djelo napisano na hrvatskom jeziku u produkciji nakladnika registriranih u Hrvatskoj. Ime je dobila po preminuloj prevoditeljici, esejistici, antologičarki i kritičarki koja je svojim prevoditeljskim i esejističkim radovima obogatila hrvatski jezik i književnost.

Nagrada se dodjeljuje na dan rođenja Višnje Machiedo 27. ožujka.

Viktor Žmegač

Europa x 10

  • Profil 09/2014.
  • 232 str., meki uvez
  • ISBN 9789533133256

Već sam naslov upućuje na autorovu želju da europski identitet razmotri u esejima o deset pojmova koje drži ključnima za razumijevanje novovjeke Europe.Knjiga raspravlja npr. o fenomenima individualizma, originalnosti, povijesne dinamike, utopizma, tehnologije itd. Vjerujemo da će i ova Žmegačeva knjiga izazvati interes ne samo stručne javnosti.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –