Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Viktor Žmegač ×

Najava • 21.11.2023.

Okrugli stol o nasljeđu Viktora Žmegača

Povodom utemeljenja nagrade Viktor Žmegač organiziran je okrugli stol o nasljeđu Viktora Žmegača. U diskusiji sudjeluje ovogodišnja dobitnica nagrade, prof. dr. Cvijeta Pavlović te prof. dr. Pavo Barišić, prof. dr. Christine Magerski, akademik prof. emer. Stanislav Tuksar i izv. prof. dr. Milan Pelc, a razgovor vodi prof. dr. Svjetlan Lacko Vidulić.
Preporuka • 09.02.2023.

Dubravka Oraić Tolić : Zagrebačka stilistička škola

Shvaćanje književnosti kao autonomnoga entiteta, predstavljalo je radikalni odmak od tradicijskoga sociopozitivističkog pristupa koji je do tada dominirao u hrvatskoj znanosti o književnosti, pa je Zagrebačka škola označila pobjedu nad ideološkim ili pozitivističkim pristupom.
Vijest • 20.07.2022.

U 94. godini preminuo akademik Viktor Žmegač

U Zagrebu 20. srpnja u 94. godini napustio nas je Viktor Žmegač, istaknuti akademik, sveučilišni profesor, germanist, povjesničar književnosti i muzikolog. Rođen na isti dan kao i Johann Sebastian Bach, skladatelj kojega je najviše volio, Viktor Žmegač bio je erudit i poliglot široke humanističke naobrazbe, 'homo universalis' kozmopolitskoga kova.
Najava • 25.01.2016.

Knjiga ili život - raspored emitiranja (25.1. - 28.1.2016.)

Andriana Škunca, Ante Tomić i Viktor Žmegač glavni su junaci novih epizoda emisije Knjiga ili život. Jedna je epizoda posvećena knjizi 'Književni prostor' francuskog romanopisca i esejista Mauricea Blanchota o kojoj će govoriti književni kritičar Dario Grgić.
Vijest • 30.03.2015.

Nagrada Višnja Machiedo Viktoru Žmegaču za knjigu eseja 'Europa X 10'

Nagrada Hrvatskog P.E.N. centra Višnja Machiedo za 2014. godinu, koja se dodjeljuje za književnu esejistiku, uručena je u petak za knjigu eseja 'Europa X 10' akademiku Viktoru Žmegaču u vili Arko u Zagrebu.