Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 17.11.2023.

Okrugli stol o nasljeđu Viktora Žmegača
Održava se
21.11.2023. u 18h

Viktor Žmegač (foto: Matica hrvatska)

Sveučilište u Zagrebu utemeljilo je 2023. godine nagradu Viktor Žmegač za "ostvarene znanstveno-nastavne rezultate, promicanje znanstvene discipline i struke te prijenos znanja i odgoj mladih stručnjaka u području humanističkih znanosti". Prva dobitnica nagrade je prof. dr. Cvijeta Pavlović s Filozofskog fakulteta u Zagrebu. 

Povodom utemeljenja nagrade, Odsjek za germanistiku i Klub hrvatskih humboldtovca organizira okrugli stol o nasljeđu Viktora Žmegača, u utorak 21. studenog, s početkom u 18 sati, u Društvu sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu (Frankopanska 5a, 2. kat).

Viktor Žmegač (Slatina, 1929. – Zagreb, 2022), germanist, književni znanstvenik i kulturolog, poznat je široj intelektualnoj javnosti kao znanstvenik iznimne erudicije koji s lakoćom prelazi granice humanističkih disciplina. O tome svjedoči njegovo cjelokupno djelo, no ponajviše kasni opus, monografije kao što su Od Bacha do Bauhausa. Povijest njemačke kulture (2006), Majstori europske glazbe. Od baroka do sredine 20. stoljeća (2009) ili Strast i konstruktivizam duha. Temeljni umjetnički pokreti 20. stoljeća (2014).

Kako danas gledamo na naslijeđe Viktora Žmegača? Je li njegova središnja os upravo transdisciplinarni pristup? Koji je status takva pristupa u kontekstu razvoja humanističkih znanosti? Koji su njegovi rizici? Ima li anticipativnih potencijala? O izazovima Žmegačeva metodološkog sklopa bit će govora iz rakursa povijesti znanosti, historiografije književnosti, muzikologije, povijesti umjetnosti i kulturologije. 

U diskusiji sudjeluju prof. dr. Cvijeta Pavlović, prof. dr. Pavo Barišić, prof. dr. Christine Magerski, akademik prof. emer. Stanislav Tuksar i izv. prof. dr. Milan Pelc, a razgovor vodi prof. dr. Svjetlan Lacko Vidulić.
 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –